Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po džepu imućnih

Vidoševića bi porez na imovinu stajao 150.000 eura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već je bilo riječi o uvođenju novog, imovinskog poreza, koji bi trebao napraviti razliku između onih koji stvarno imaju, i onih koji nemaju ništa.

Jedan od takvih imućnih, zasigurno je i Nadan Vidošević, koji je ujedno bio i najbogatiji predsjednički kandidat, na proteklim predsjedničkim izborima. Šef Uprave Kraša i predsjednik Hrvatske gospodarske komore svoj biznis nema, a bogatstvo koje ima, isticao je kao stečevinu osobnih primanja i obiteljskog nasljeđa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi

Vidošević bi tako od ove jeseni, za svoju imovinu, odnosno nekretnine, koje se procjenjuju na vrijednost od 15 milijuna eura, plaćati i do 150.000 eura poreza, piše Jutarnji list. To bi, naravno, bio slučaj, kada bi taj porez iznosio okruglih jedan posto, no Vlada o visini tog poreza još nije donijela odluku. Većina europskih zemalja taj je porez smjestila između 0,5 i 1,5 posto pa je za očekivati kako će i hrvatska taj porez smjestiti negdje između tih vrijednosti.

Dosad su se vikendice oporezivale po kvadratu, plovila po veličini, a automobili po snazi, no Vlada se odlučila, kako će odsad, jedina mjerna veličina biti zapravo vrijednost nekretnine ili pokretnine. Vidošević je, primjerice, za svoj takozvani 'Nadanland' kod Ravne gore, zemljište od 80.000 kvadrata, zbog nedostatka poreza na luksuz, plaćao samo 500 kuna. 'Sada se u Hrvatskoj plaća porez na vikendicu od 5 do 15 kuna po kvadratu, pa vlasnik prostora od 100 kvadrata godišnje državi mora dati od 500 do 1500 kuna', kaže ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić, koji je i sam veliki zagovaratelj takvog sustava oporezivanja. Osim svojeg zemljišta na Ravnoj gori, Vidošević posjeduje i obiteljsku kuću u Zagrebu na Gornjem Prekrižju, zemljište u Medulinu te šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene