Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hebrang na putu prema dolje

Vidošević na putu da otme srca HDZ-ovih partnera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josip Friščić za Dnevnik.hr ne odbacuje mogućnost da Vidošević bude njihov kandidat i obasipa ga komplimentima.

Od početka se znalo da će veliki udarac kandidaturi Andrije Hebranga kao kandidata HDZ-a doći iz njihovih redova u obliku kandidature Nadana Vidoševića, a taj udarac će biti i još veći ako njegovu kandidaturu prihvate koalicijski partneri HSLS i HSS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Draga mu obojica Kerum u drugom krugu podržava Bandića ili Vidoševića Slika nije dostupna Kandidati spremni Od ponoći kandidati imaju 12 dana za 10.000 potpisa

>> Vidošević službeno objavio kandidaturu za predsjednika RH

Glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak nakon Vidoševićeve kandidature je objavila da njemu automatizmu, a sukladno članku 13. Statuta HDZ-a prestaje članstvo u stranci. Kako Vidošević nije član viših stranačkih tijela njegovo će brisanje formalno provesti temeljni ogranak kojem pripada, pojasnila je glasnogovornica stranke. HDZ-ov statu izrijekom članovima stranke zabranjuje kandidiranje na bilo kojim izborima bez suglasnosti HDZ-a, a kandidiranje mimo volje stranke po Statutu se kažnjava brisanjem iz članstva.

Friščić: Nema zapreka da mi podržimo kandidata koji nije iz HDZ-a

Predsjednik HSS-a Josip Friščić za Dnevnik.hr je rekao kako u stranci još nisu raspravljali o mogućem predsjedničkom kandidatu, ali nije isključio mogućnost da to bude Nadan Vidošević te ga je čak obasipao superlativima. 'Pitanje predsjedničkog kandidata nije dio koalicijskog sporazuma i zato ne vidim zapreka da mi podržimo bilo kojeg kandidata. Do sada nam kolege iz HDZ-a nisu postavili to pitanje, a nema niti razloga da to postane tema', rekao nam je Friščić. Predsjednik HSS-a nam je rekao kako za pobjedu na ovim predsjedničkim izborima ionako se neće gledati politička orijentacija ili koalicijska pripadnost nego osobnost kandidata.

'Nadana Vidoševića poznajem jako dugo, još od kada je bio ministar. On je uspješni gospodarstvenik, vrsni ekonomski stručnjak i mogu sve najbolje reći o njemu kao osobi', rekao je Friščić. Na spomen Andrije Hebranga samo je spomenuo da će ove izbore dobiti osobnost kandidata.

Gjenero: Ništa ne sprječava birače HDZ-a da u drugom krugu glasuju za njega

Politički analitičar Davor Gjenero za Dnevnik.hr je rekao kako je vrlo moguće da Vidoševića podrže HDZ-ovi koalicijski partneri HSS i HSLS. 'To neće imati velikog utjecaja i ne vidim da bi to moglo poremetiti odnose u koaliciji. Odavno je jasno da SDSS neće podržati Hebranga pa nije bilo problema po tom pitanju isto kao što nije bilo problema kada se Đurđa Adlešić kandidirala za predsjednicu. Predsjednički izbori nisu dio koalicijskog ugovora pa ne bi smjelo biti problema', rekao je Gjenero napominjući i da bez podrške HSS-a ili HSLS-a Vidošević ima ulogu favorita te ga je usporedio sa Stjepanom Mesićem na prvim izborima.

Davor Gjenero u drugom krugu vidi Ivu Josipovića i Nadana Vidoševića, te u tom krugu laganu prednost daje Vidoševiću. Politički analitičar upozorava da razlaz s Vidoševićem nije tako konfliktan kako se to možda čini te da isključenje iz stranke ne sprječava birače HDZ-a da glasuju za njega u drugom krugu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene