Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

VIDEO Znaju li Hrvati što znači 'fiskalno'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što smo objavili članak u kojem smo objasnili što znači 'fiskalno', odlučili smo izaći na ulicu i provjeriti koliko ljudi doista znaju što ta riječ znači.

U posljednje se vrijeme sve češće koristi riječ fiskalno, a da mnogi ne znaju što to točno znači uvjerili smo se i sami. 'Ne znam' i 'Ne mogu se izraziti' bili su najčešći odgovori onih najiskrenijih tijekom naše male provjere znanja.

Bilo je i odgovora poput 'Teško mi je na hrvatskom objasniti', 'Ima veze s blagajnama' i 'Ja sam prestar za to'. Neki misle i da 'fiskalno' znači godišnje i stalno, a tek je mali broj onih koji su nam točno objasnili što znači 'fiskalno'.

>>
Što znači 'fiskalno'?

S obzirom na rezultate naše provjere, još vas jednom podsjećamo na to što ta riječ znači. Pridjev 'fiskalni' označava ono što se odnosi na državnu blagajnu i državu kao vlasnika imovinskog prava. Fiskalna se politika bavi načinima prikupljanja novca u državnu blagajnu i njegovog trošenja. Sastoji se od porezne politike i javnih rashoda.

Fiskalizacija je postupak stavljanja fiskalnog uređaja (fiskalna kasa, printer ili drugi uređaj) u funkciju evidentiranja prometa, odnosno fiskalnog sustava u funkciju kontrole prometa suglasno zakonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje u reseciji MMF: Hrvatsko gospodarstvo očekuje još jedan PAD! Blagi oporavak tek od 2015. Slika nije dostupna Povećanje od 50 posto Porezna se hvali učincima fiskalizacije: Veći promet broji se u MILIJARDAMA!

Fiskalni uređaj služi za registriranje prometa dobara i usluga unesenih u njezinu bazu podataka o dobrima i uslugama koji se na propisani način priopćavaju kupcu dobara, odnosno korisniku usluga uz istovremeno evidentiranje na kontrolnoj traci ili drugom mediju fiskalne kase ili drugom fiskalnom uređaju, njihovo periodično evidentiranje u fiskalnoj memoriji fiskalne kase ili drugog fiskalnog uređaja kao i formiranje isprintanih fiskalnih dokumenata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene