Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u drami

VIDEO: Rate kredita u 'švicarcima' narasle i do 1000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina kreditno zaduženih građana svaki mjesec ima problema s otplatama rata. No, oni koji su dužni u švicarskim francima proživljavaju pravu dramu. Rate su im zbog jačanja te valute u tri godine skočile i za 1.000 kuna.

U njemu su se zadužili jer su mu vjerovali, a on se okrenuo protiv njih. Sve snažniji franak u zadnje tri godine polako jede živce 13 posto hrvatskih kreditnih dužnika  Od 2007. kada je vrijedio 4,4 kune rekordno se ovoga ljeta popeo na 5, 39 kuna. Zbog toga su rate kredita u 'švicarcima' narasle s, recimo, 2000 na čak 3000 kuna. Banke im sada nude mogućnost da prebace kredit u euro ili kunu, ali i to je najčešće dodatni trošak.

Pročitajte i ovo Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage Slika nije dostupna Slučaj švicarac Goran Aleksić o najavi nadzora u RBA-u: "Vujčić i ostali u HNB-u odavno znaju da banke krše hrvatske zakone"

'Moja preporuka je zbog dugoročne sigurnosti da pitate svoje poslovne bankare da li postoji mogućnost konverzije ili ne, ali treba gledati i ono što piše malim slovima na ugovoru a to je da li se ona naplaćuje ili ne', savjetuje Davor Holjevac, viceguverner HNB-a.

Neke banke konverziju naplaćuju od 500 do 3000 kuna. Većina građana ne bi uzela kredit u švicarskom franku, no neki franku i dalje vjeruju zbog 50-godišnje reputacije stabilnosti. Franak jača upravo jer mu veliki devizni ulagači u krizi vjeruju. Pa ga kupuju i diže mu cijenu. Stručnjaci prognoziraju da do kraja godine franak i dalje ostaje jak a rate kredita visoke.

>> 'Korisnici kredita u švicarskim francima, stisnite zube!'

'Kratkoročno gledano ja mislim da će to još uvijek biti problem. Kapital bježi u švicarske franke što Švicarskoj još uvijek donosi više štete nego koristi, više nego što gubila na snazi svoje konkurentske sposobnosti svog izvoza', rekao je ekonomski analitičar Luka Brkić.

Švicarska narodna banka već je triput intervenirala ove godine i zauzdala franak štiteći zaradu svojih izvoznika. No unatoč tome do kraja godine ipak se očekuje da će još franak još rasti kao i kunske rate kredita vezane uz njega.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene