Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turizam u Zagorju

VIDEO Zagorje: Zašto ne i Tito i Tuđman?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od Kumrovca do Velikog Trgovišća, rodnih mjesta Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana, tako bi se mogla nazvati turistička ruta po kojoj bi Zagorje postalo prepoznatljiv brend ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Prošle godine Kumrovec je posjetilo oko 50 tisuća turista, a dvadesetak godina ranije ovdje su brojali i oko pola milijuna posjetitelja na godinu.

Zagorski sin Josip Broz Tito u rodni Kumrovec svake godine privlači sve manje turista. 'Pa i zbog Tita i zbog toga što sam ja vršnjak bivše države, rođen sam devet dana prije nego što se Jugoslavija rodila, pa onda nekako pri srcu mi je to', kaže jedan turist koji i dalje dolazi. Najpoznatije selo na svijetu, kako mu tepaju mještani, ima potencijala.

Pročitajte i ovo Luka Grbeša Hrvatski festival Žudija Rimski vojnici okupili se u Loboru: "Znamo da sljedećih 25 godina ovoga neće biti" Slika nije dostupna Razočarani mještani Kumrovca Nekadašnja politička škola Josip Broz Tito propada

U središtu Starog sela Titova je rodna kuća. Oko nje izvorne zagorske hiže pričaju o životu na prijelazu u 20. stoljeće. U središtu zagorske bajke ipak je brand Tito. 'Mi ga štitimo kao osobu koja je ovdje rođena, veliku povijesnu ličnost, a bez ikakvih političkih konotacija i tako ćemo nastojati i dalje. Treba ga ekonomski iskoristiti, tko želi doći ovamo, neka dođe, tko ne želi, valjda nam neće praviti probleme', kaže načelnik oćine Dragutin Ulama.

Nedaleko od Kumrovca još jedno zanimljivo odredište - Tuđmanovo Veliko Trgovišće, a rodna kuća otvorena samo tri sata na dan, turisti rijetkost. 'Znači i Kumrovec i Veliko Trgovišće. Zašto ne? Pod Titom sam rastao, pod Tuđmanom sam se borio', kaže jedan posjetitelj. Dva velika zagorska sina, pa zašto ih ne bi iskoristili za politički turizam...'Različitim promotivnim akcijama i stvaranjem jednog emocionalnog branda Zagorja kao destinacije gdje su rođeni ključni ljudi za hrvatsku, a ne samo za zagorsku povijest', tumači župan Siniša Hajdaš Dončić.

Zagorje ima savršene uvjete i za kongresni ili lječilišni turizam, ali Hrvatska nema turističku strategiju. 'Takvi uvjeti da je dani, recimo većem dijelu Amerike, da ne kažem Japancu, on bi od toga napravio sedmo svjetsko čudo', smatra Ljubo Jurčić. Zagorce ne zanima povijesni Tito ili Tuđman, ocjene ostavljaju povjesničarima, ali na najpoznatijim Zagorcima mogao bi se graditi uspješniji turizam.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene