Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svakodnevna borba za život

VIDEO: Ovo su pravi heroji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Riječkom zavodu za neonatalogiju 12 je beba heroja. Rođeni prijevremeno, ovi mališani teški kao štruca kruha, svakoga se dana iznova bore za život.

Mali Gabrijel trebao se roditi 17. studenog, ali ipak se malo požurio, i to sedam tjedana prerano. Star je 8 dana, a teži tek kilogram i sedamsto grama. Još mu nije razvijen refleks sisanja pa se hrani sondom. Svaka tri sata prima 7 mililitara mlijeka, bar zasad. Sestra Ksenija svakodnevno ga hrani i sve dok Gabrijel ne počne jesti na bočicu.

Pročitajte i ovo Joško Svaguša puši na balkonu bizarna priča Puši na balkonu i nije ga briga: Bivši predsjednik Hajduka i dalje ne izlazi iz stana koji je odavno prodao! Provjereno: problemi na Murteru - 5 Priča provjerenog Afera ilegalnog kampa na hrvatskom otoku: "Gorim iznutra. Najradije bih srušio sve ovo ovdje…"

'Oni su mali hrabri borci, ništa im ne smeta, mislim da bi se veliki čovjek puno više uzrujao kada bi se morao hraniti preko sonde, a oni to tako brzo prebrode', kaže sestra Ksenija.

Gabrijelovi roditelji dolaze tek svaki drugi dan jer žive u Rovinju, a i mama Anica mora se brinuti za petogodišnju seku. Ipak i sama priznaje - teško joj je biti tamo znajući da mu ne može pomoći.

Marta je mala blizanka. I ona teži 1700 grama. Njezina sestra Marija krala joj je hranu dok su bile u trbuhu. Rođene su carskim rezom u 32. tjednu trudnoće. Mama Tanja je prije tri godine rodila trojke, a zatim prije 9 dana Martu i Mariju. One su sada postale deveti i deseti član obitelji. Još će nekoliko tjedana Marta biti u inkubatoru, sve dok ne postigne težinu od 2 kilograma i 200 grama.

>> VIDEO: Jedu sirove bubrege i piju svježu krv

Najmanji pacijent ovog zavoda ima samo 600 grama. Danas mu je 26. dan života. Svu hranu koju unosi u organizam prima preko pupčanog katetera i vena.

Šest doktora i 12 sestara srce su ove klinike. Sestre rade po 12 sati. Svaka 2 sata hrane ih i presvlače, daju lijekove i brinu o njima. Najveća hvala im je kada im se ti isti pacijenti nakon nekliko godina dođu pokazati - trčeći. Najteže situacije su pak kada se od nekih pacijenata moraju oprostiti.

Šanse za normalan život su im 50/50, ali njihova želja za životom je nevjerojatna. Svaki dan, svaki udisaj i svako hranjenje je pobjeda. Oni se ne predaju, oni su čuda koja se na ovom odjelu događaju baš svaki dan.

Prilog s riječkog zavoda za neonatalogiju pogledajte večeras u emisiji Provjereno koja je na programu Nove TV u 21 sat i 40 minuta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene