Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Priliku za posao možda nudi Norveška - zemlja visokog životnog standarda, niske nezaposlenosti traži inženjere strojarstva, liječnike, profesionalne vozače i kuhare.


Kuhari, konobari, inženjeri, taksisti, liječnici, medicinske sestre - Norveškoj nedostaje radne snage, a početne plaće premašuju 4.000 eura. Svaka druga mlada osoba u Hrvatskoj je bez posla, stoga ne iznenađuje kada mnogi od njih kažu da bi Hrvatsku napustili radi posla.

Vezani članci Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV Liječnici idu u štrajk: "Mi nismo mala djeca, mi smo ozbiljni ljudi, zdravstvo je u kolapsu, kuća gori i to treba početi gasiti" Rad i plaća te uvjeti rada Top lista najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj: Pogledajte tko su ''sretnici'' i koliko zarađuju

'Odmah bih napustio Hrvatsku. Ovdje nema neke perspektive za 1.600 kuna, koliko nudi ministar rada', smatra Dražen. Norveškoj nedostaje radne snage, a imaju dovoljno novca da ga daju svima onima koji žele raditi.

'Potražnja za hrvatskim radnicima postoji. Rekla bih da je to zato što su oni vrijedni radnici, brzo uče strane jezike, a i već u startu poznaju neki od stranih jezika', kazala je Vilma Mustahinić iz Euresa Hrvatska.

Norveška je smještena na sjeveru Europe, a po broju stanovnika slična je Hrvatskoj. Mala je to, ali bogata nacija. Zahvaljujući nalazištima nafte i plina jedna od najbogatijih u svijetu. Iznosi koje na tu osnovu uprihoduju su golemi - odnosno milijun kruna po stanovniku.

Kako su svi Norvežani postali milijunaši

I dok se Hrvatska bori s visokom stopom nezaposlenosti, u Norveškoj ona je oko 3 posto. Siguran posao, dugi životni vijek, političke slobode pa i nekorumpiranost Vlade neki su od čimbenika koji je svrstavaju na ljestvicu najsretnijih zemalja u svijetu.

Pokazalo je to nedavno UN- ovo istraživanje. 'Ono što bih ja preporučio mladim ljudima je da idu u inozemstvo, steknu radno iskustvo i da se jednog dana, kada bude bolja prilika, vrate u zemlju i prenesu radna iskustva i etiku koju su stekli u inozemstvu i koja će im itekako biti korisna', kazao je Marko Oltean iz Mojposao. hr.

Da biste dobili posao u Norveškoj, vaše obrazovanje i stručna sprema moraju odgovarati uvjetima natječaja. Tek na temelju ugovora o radu može se zatražiti radna dozvola.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju