Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moć nafte

Kako su svi Norvežani postali milijunaši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građni su postali bogataši zahvaljujući državnom naftnom fondu čija je vrijednost zabilježila snažan rast zbog rasta cijena nafte i plina. Ipak, milijunaši su samo u teoriji i novac će se čuvati za crne dane.

Iako samo u teoriji, svi Norvežani postali su milijunaši zahvaljujući državnom naftnom fondu čija je vrijednost zabilježila snažan rast zbog rasta cijena nafte i plina. U Norveškoj živi pet milijuna ljudi, a država sad raspolaže s 5,11 bilijuna kruna viška, odnosno 828,6 milijardi dolara. To znači da oko milijun kruna otpada na svakog stanovnika (oko 900 tisuća kuna).

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

Navedeni novac Norvežani ipak neće moći trošiti jer će se čuvati u Vladinom globalnom mirovinskom fondu za crne dane i buduće naraštaje, piše Reuters. 

Norveško bogatsvo ima i svoje negativne strane. Država se nerado okreće reformama, a građani ne žele raditi. Naime, jedan od pet radno sposobnih prima neku vrstu socijalne naknade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene