Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oni su maskirani od glave do pete. Bez ikakvog poštovanja prema državnim institucijama. I s vrlo izraženim nasilničkim ponašanjem.


'Mislim da njihovi motivi nisu racionalni. Oni su iskoristili jednu vrstu situacije da bi iskazali nezadovoljstvo. to nezadovoljstvo je nasilno i huligansko', kaže sociologinja Inga Tomić Koludrović.

Vezani članci Prosvjednici pred zgradom Kongresa u Washingtonu Američka sutkinja hrvatskih korijena za DNEVNIK.hr: "Fanatizam do kojeg je Trump doveo podsjeća na mračna razdoblja povijesti" Nered na tribinama (Foto: Dnevnik.hr) Kazne za nasilne navijače: Strožim zakonom u borbu protiv tučnjava, nereda i nasilja na tribinama

>> Odluka suca: U pritvoru ostaje 30 izgrednika

Manjina je tako iskoristila većinu. Navijački izgrednici, skinheadsi, pripadnici raznih subkulturnih skupina zasjenili su legitimne i mirne antivladine prosvjede. Pravobraniteljicu za djecu zabrinjava što im pripada sve veći broj maloljetnika. Najmlađem je tek 15 godina.

Prosvjedi su legitimno pravo, nasilje nije

'Pozivam roditelje da poseban oprez i posebno u ovim danima u kojima na žalost se ovo nasilje dogodilo pripaze gdje, kada, kako i s kime se druže njihova djeca. Dakle, Prosvjedi su legitimno pravo, ali nasilje definitivno ne. Apsolutno', istaknula je pravobraniteljica za mladež Mila Jelavić. 'Nasilje nikada nije riješilo niti jedan problem, niti jedno pitanje', dodala je.

Osim roditelja, i društvo bi se trebalo pozabaviti sve češćim nasilničkim ponašanjem. Stručnjaci predlažu rad s mladima i hitne intervencije ključnih institucija.

'Ne smijemo zaboraviti da je riječ o mladima koji žive među nama, u obiteljima, u školama, mislim da je potreban ozbiljan, studiozan rad protiv nasilja koje je u svijetu sve veće. Hrvatska nije izuzetak' ističe Koludrović. Iza rešetaka mogli bi završiti izgrednici koji se kazneno gone zbog napada na policiju. Prijeti im od tri mjeseca do tri godine zatvora. Ako ponove događaj i više od toga. Mladenačke i nepromišljene pogreške mogle bi tako imati posljedice za cijeli život.