Voće na kojemu se u Hrvatskoj može zaraditi su jagode. One su, uz mandarine, jedino voće kojeg proizvodimo dovoljno za vlastite potrebe.


Proizvođači kažu da se itekako isplati saditi jagode. To voće već u prvoj godini vraćaju uloženi novac, a zarada je zajamčena već u drugoj godini. Ove godine jagode su dobro rodile. Ekipa Nove TV bila je na najvećoj baranjskoj plantaži jagoda na otvorenom. Na 3 hektra ondje očekuju urod od 100 tona.

Vezani članci Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik Nove TV istražuje kakvo voće i povrće jedemo: "To se ne može ni očistiti. Opere se – pa što bude!" Slika nije dostupna Kako do novca za mandarine?

'Jagoda ove godine izuzetno dobro izgleda. Proljeće je bilo dugo i hladno. Očekujemo da bismo mogli proizvesti do stotinjak tona, ako nam vremenske prilike to ne pokvare', rekao je Vinko Kovačev.

Vrijeme za sada ide na ruku proizvođačima. Dobra je i otkupna cijena, iznosi oko 10-ak kuna za kilogram. 'Jagoda je sigurno jedna od najprofitabilnijih kultura u poljoprivredi. Ima najbrži povrat sredstava', dodaje Vinko. Uložen novac vraća se već za nekoliko mjeseci.

Usred Slavonije uzgajaju kiwano, goji bobice, peruanske jagode...

'Jagode sadite u sedmom mjesecu, a berete u petom. U prvoj godini povratite sve uloženo - sadnice, navodnjavanje, folije. U drugoj godini vam ostane solidna zarada', kaže Vinko.

Solidno zarađuju i berači, po tri kune za ubrani kilogram. 'Nije neki težak fizički posao. Jedino što je vrućina i teško je biti sagnut cijelo vrijeme', kaže Jelena Dofatić, beračica jagoda.

Među sezoncima je i 23-godišnji Dorijan Tataj - nezaposleni informatičar. 'Preko sezone dođem malo raditi. Uhvatim koju kunu', kaže Dorijan.

Domaće jagode preplavile su tržnice. 'Prekrasne su. Njegovane i sačuvane', kažu kupci. Kilogram takvih jagoda stoji 20 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook