Voće na kojemu se u Hrvatskoj može zaraditi su jagode. One su, uz mandarine, jedino voće kojeg proizvodimo dovoljno za vlastite potrebe.


Proizvođači kažu da se itekako isplati saditi jagode. To voće već u prvoj godini vraćaju uloženi novac, a zarada je zajamčena već u drugoj godini. Ove godine jagode su dobro rodile. Ekipa Nove TV bila je na najvećoj baranjskoj plantaži jagoda na otvorenom. Na 3 hektra ondje očekuju urod od 100 tona.

Vezani članci Minijaturna žetva Žetva je ove godine potpuno propala, morali su se pohvaliti urnebesno minijaturnim plodovima Slika nije dostupna Kako do novca za mandarine?

'Jagoda ove godine izuzetno dobro izgleda. Proljeće je bilo dugo i hladno. Očekujemo da bismo mogli proizvesti do stotinjak tona, ako nam vremenske prilike to ne pokvare', rekao je Vinko Kovačev.

Vrijeme za sada ide na ruku proizvođačima. Dobra je i otkupna cijena, iznosi oko 10-ak kuna za kilogram. 'Jagoda je sigurno jedna od najprofitabilnijih kultura u poljoprivredi. Ima najbrži povrat sredstava', dodaje Vinko. Uložen novac vraća se već za nekoliko mjeseci.

Usred Slavonije uzgajaju kiwano, goji bobice, peruanske jagode...

'Jagode sadite u sedmom mjesecu, a berete u petom. U prvoj godini povratite sve uloženo - sadnice, navodnjavanje, folije. U drugoj godini vam ostane solidna zarada', kaže Vinko.

Solidno zarađuju i berači, po tri kune za ubrani kilogram. 'Nije neki težak fizički posao. Jedino što je vrućina i teško je biti sagnut cijelo vrijeme', kaže Jelena Dofatić, beračica jagoda.

Među sezoncima je i 23-godišnji Dorijan Tataj - nezaposleni informatičar. 'Preko sezone dođem malo raditi. Uhvatim koju kunu', kaže Dorijan.

Domaće jagode preplavile su tržnice. 'Prekrasne su. Njegovane i sačuvane', kažu kupci. Kilogram takvih jagoda stoji 20 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook