Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzne metode

VIDEO: Sprave za mučenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku je došao Poljak strastveni sakupljač drevnih sprava za mučenje.

Dopremio je svoju privatnu zbirku okrutnih naprava koja se od večeras može proučiti u Arheološkom muzeju. Prije je postojala vaga za vještice, ali i danas je vaga svakoj ženi najgora sprava za mučenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđena je Monstruozna majka zatvarala sina u pseći kavez i mučila ga skoro do smrti: "Htjela sam ga lijepo odgojiti" Ilustracija Riječ je o Srbinu Unakaženo tijelo bez prstiju pronađeno u stanu u Beču: "Način egzekucije ukazuje na balkansku mafiju"

'Smatralo se da žene koje su vještice nemaju dušu i zbog toga je njihova tjelesna težina manja nego što bi trebala biti', kaže koordinatorica izložbe Maja Bunčić. Suci bi onda izvagali ženu, i ako je ona lakša, shvatili da je ona vještica. Od srednjeg vijeka zlostavljaju ih obućom što vidimo i po spravi nazvanoj čizme za mučenje.

Na izložbi možete vidjeti i razapinjač ili Prokrustovu postelju na kojeg se osoba priveže za ruke i noge i pomoću poltova ga se rasteže, a ponekad se tijelo moglo rastegnuti i do 30 centimetara.

Danas, estetska operacija produžavanja nogu vijcima stoji 16.000 funti, traje 9 mjeseci, a dobit ćemo na visini samo 5 centimetara. 'Sprave su se promijenile, ali ljudi nisu. I dalje vole nanositi bol, i želim u njima potisnuti te porive. Često dolaze uzdignuta nosa, a odlaze s izložbe spuštenog, shvate da se taktike mučenja i danas koriste, samo su sofisticiranije', kazao je sakupljač Piotr Buckowski.

Tako danas imamo vodene dijete, saune, preusku odjeću, glomazni nakit...

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene