Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među najboljima na svijetu

VIDEO Spektakularna vježba HGSS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spektakularna vježba Hrvatske gorske službe spašavanja kod Brača. S ploveće koćarice GSS-ovci su spašavali unesrećenu osobu, što je iznimno težak i rijedak primjer u svijetu spašavanja.

Sve se odvija u okviru svjetske konferencije spasilaca koji su u Bol doveli petsto najboljih svjetskih spasilaca. Hrvatski su pobrali sve pohvale.

Pročitajte i ovo Policajci spašavali migrante iz nabujale Save - 3 Akcija u čamcima FOTO Policajci spašavali migrante iz nabujale Save, zapeli na otoku usred rijeke Slika nije dostupna Nesreća na Velikom ćuku VIDEO Pogledajte snimku dramatičnog spašavanja unesrećenog alpinista

Vježbu je izvelo pedesetak gorskih spasilaca. No, i sama vježba puna je opasnosti. 'Velika buka, razina vjetra, posebno ova, opasna je zbog toga što je vjetar taj koji ga destabilizira posebno leđni vjetar', objasnio je Srđan Vrsalović, pročelnik Komisije za helikoptere u HGSS-u.

Točna i brza intervencija i dobra organizacija ključ su za uspjeh svake akcije, kažu GSS-ovci. Oni su spremni na sve uvjete. Prije nekoliko godina imali su akciju spašavanja s kruzera.

>> FOTO Gospić: Dramatično spašavanje zbog nabujale rijeke

'Prije toga to nismo nikad radili. Posada iz Divulja i mi išli smo iza njega, pustili jednu doktoricu i jednog spašavatelja. Spakirali smo čovjeka sa svim onim aparatima pa smo ga podigli i odveli na Firule. Kasnije smo doznali da je čovjek spašen', rekao je Vrsalović.

'To radimo sa velikim helikopterima koji nemaju onu opremu autopilot, stabilno držanje pozicije. To je otprilike kao kada bi sa sjekirom operirali mozak. To znači da je to jedan vrlo složen zahvat, a radili smo s potpuno neadekvatnim sredstvima', rekao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Sedamsto hrvatskih spasilaca unatoč neadekvatnim sredstvima i dalje spašava živote. Samo ove godine imali su tisuću i dvjesto intervencija. Sve rade besplatno.

'To je nešto što se ne radi zbog novca. To ljudi rade radi toga što to doista mogu, jer su sposobni jer to žele raditi', kaže Prizmić.

U svijetu je oko 200.000 spasilaca. Hrvati su pri samom vrhu po kvaliteti. 'Oni su zaista na visokoj razini. Od kvalitete opreme, standarda, a što je najvažnije volja i entuzijazam su kod njih posebno izraženi', kaže Gerold Biner, predsjednik IKAR-a.

GSS-ovci smatraju da će svake godine biti sve više spašavanja života. Stoga im ove vježbe pomažu u svladavanju i gotovo nemogućih misija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene