Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratili mi vjeru

VIDEO: Škola obitelji vratila osmjeh na lice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem godine čak su se i ratovi prekidali, a zaraćeni su vojnici igrali nogometne utakmice. U predbožićno vrijeme ljudi kao da pokazuju svoju topliju stranu - ili bi barem to trebali.

Prvu priču posljednje emisije Provjereno prije blagdana pronašli smo stoga daleko od loših vijesti, kakve su nas preplavile prošle godine: ona se događa u jednoj školi u Ivanić Gradu, gdje su pjevali i plesali i roditelji i nastavnici i učenici kako bi pomogli jednoj hrabroj ženi. Kad se male ruke slože, nastavak je svima poznat. No, unatoč tome, često ga zaboravljamo.  Ali ne i učitelji i učenici osnovne škole Stjepana Basaričeka iz Ivanić Grada. Još je samo dva dana ostalo do velikog spektakla!

Pročitajte i ovo Ilustracija Krvav Božić 14-godišnjak ubio sestru jer su se posvađali oko božićnih poklona: Njezina je beba sve gledala u kolicima Dijete u potrebi - 3 Treba im pomoć Božićno čudo u Baranji - Dječak koji se bori s teškom bolesti sve je šokirao: "Bile su suze radosnice, ne mogu vam ni opisati"

'Ravnateljica je na klavijaturama, učiteljica iz glazbenog na bas gitari, a učiteljica nižih razreda pjeva sa mnom', Silvio Štruklec, zvijezda showa ne zaboravi stihove. Obitelj Nade Puran nije velika broji četiri člana. 'Dečki su obojica asmatičari. Malena je epileptičar i dan ove obitelji uvijek počne jednako, Martina ima epileptični napad', ispričala je Nada Puran. 'Svako je jutro isto. Nekad je jače koči se, a nekad je slabije. Svjesna je ona mene sve i čuje, ali jednostavno ne može, nakon toga ne može s rukom micati, ne može s nogom i ne može govorit', dodala je Nada.

Sve se promijenilo kada je otac umro

Život se u ovoj kući prije tri godine zauvijek se pormijenio. 'Otac djece je preminuo. Od tada smo sami. Imao je infarkt. Otišao je na posao i nije se više vratio s posla', ispričala je Nada. Ona je ostala bez supruga, a obitelj bez hranitelja. Njezina karijera uvijek je bila rad s njihovo troje djece. Otkako je sama, u kući je i žena i muškarac. Tomislavu, Martini i Josipu i majka je i otac.

Ivana Vlahek, nastavnica matematike, radila je koreografiju za učiteljsku verziju rock'n'rolla. Svaka proba i svaki plesni korak je lakši kad znaju zašto to rade. Za predstavu će škola prodavati ulaznice, a sav novac darovat će Nadinoj obitelji. 'Nadamo se da ćemo im barem malo olakšati. Nećemo im riješiti sve njihove probleme, ali barem malo olakšati život, a s obzirom da je to u ovo vrijeme koje je inače za obitelji koje nekog izgube ili nemaju sredstava, blagdanski dani su, ja bi rekla teški', ispričala je Vlatka Koletić, ravnateljica O.Š. 'Stjepana Basaričeka'.

Pokazali su da se može pomoći

'Mi smo učitelji krenuli s nekakvom organizacijom pokazati djeci da nismo samo učitelji nego da možemo napraviti nešto više. Mislim da smo spojili ugodno s korisnim, mi ćemo se zabavljat, nadam se da ćemo zabavit i njih, a činit ćemo i dobro djelo. U ovo predbožićno vrijeme, mislim da je to sjajno', objasnio je Igor Matijašić, nastavnik hrvatskog jezika. Iako je pripremanje predstave zabavno, također je i zamorno.

'Ne mogu vjerovat, Ipak su ti učitelji, putuju izdaleka. Oni su tako reći cijeli dan u školi rad tog programa. Dok obave nastavu, poslije nastave su na tim probama skoro do noći. Stvarno daleko putuju. Svoje obitelji zapostave radi programa. Eto, hvala im puno', dodala je Nada Puran. Sedam mjeseci nakon smrti supruga obitelj je, zbog komplikacija oko dječjeg doplatka, bila bez primanja. Nada je još uvijek nezaposlena. Za svetog Nikolu djeca nisu očekivala ništa, ali su dobili slatkiše.

Od prodanih ulaznica od školske predstave i prikupljenih donacija za Nadinu obitelj prikupljeno je nešto više od sedam tisuća kuna. Koliko joj to znači, suvišno je govoriti. Koliko će im to promijeniti Božić, možemo samo pretpostaviti. Ali kao što smo već vidjeli, Nada i njezina obitelj ne gleda svijet kroz novac. Ona je tu večer bila najbogatija žena na svijetu. A sve zbog jedne škole.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene