Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I na ovome se svira

VIDEO: Simfonija uz cijevi, češalj, kante i sprejeve!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni su kreativni, drugačiji, sve što ih okružuje iskoriste za stvaranje glazbe. Vodoinstalaterske cijevi, otvarače sprejeva, čepove boca, cijevi, gume, škare, rašlje, češalj... Ponekad ih možda malo upitno gledaju - ali njima to ne smeta, najvažnije im je, da se dobro zabavljaju.

Branimir Šajina izradio je instrument na kojemu može svirati, ali kako kaže i prepiliti ga ako bude htio raditi dorade na njemu. Do sada to nije mogao jer mu je bilo žao uništiti originalni instrument. Koristio je nekoliko običnih plastičnih cijevi i čep od spreja da bi na kraju dobio vlastiti instrument. Nikada nije išao u glazbenu školu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Uzimaju pravdu u svoje ruke" VIDEO Kao kaznu im odrezali kosu: Talibani vrijeđali umjetnike i zapalili glazbene instrumente Slika nije dostupna Radnici na terenu Ponovno popucale cijevi u Zagrebu: Građani bez vode u više kvartova

'Da bi netko nešto svirao danas u naše vrijeme mora ići u muzičku školu, mora neke reference steći, položaj u društvu da bi on bio uopće bio prihvatljiv za izvođenje neke muzike. No mi baš govorimo obrnuto. Da ne treba kriterije dizati tako visoko nego jednostavno pod utjecajem okoline napravit nešto', kaže Branimir za Provjereno.

Danijel Papuga oženio je Istrijanku i preselio se iz daleke Kalifornije u maleno istarsko selo Žminj. Oduvijek se bavio glazbom i oduvijek s njom eksperimentirao. Papuče, čepovi ili cijevi - sve što ga okružuje on istražuje i na tome svira. 'Zanimaju me mogućnosti predmeta i koje mogućnosti krije osoba koja ih svira. Jedan predmet nema samo jedno značenje i jednu upotrebu', objašnjava Danijel.

Noel Šuran student je grafike u Rijeci. Ni on nema službenu glazbenu naobrazbu, ali je okupio cijeli bend svirača po takozvanim ne instrumentima. Osim skupljanja stvari koje ga okružuju, neke instrumente sam izrađuje, na primjer iz kore drveta.

Marina Gojanić svira na češalj. Pri tomu koristi glas, točnije pjeva u češalj te pritom proizvodi zvuk. Preko češlja stavlja tanki materijal koji vibrira i stava melodiju. Vito Stefanuti počeo je svirati po crkvenim zvonima s 15 godina, sada ima 70. I još to čini s istim zadovoljstvom kao na početku. Obično svira tijekom crkvenih praznika.

Noel, Danijel, i ostali svirači na ne instrumentima stvaraju glazbu na svoj način. Uživaju u tome, pritom zabavljaju i druge. Oni su primjer kako čovjek nije stao stvarati s izumom violine ili klavira. Novi, iako ne dorađeni instrumenti, mogu biti jednako uzbudljivi i kvalitetni. Instrument ili ne instrument, uopće nije važno! Najbitnije da uspijevaju u jednom a to je napraviti dobru feštu!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene