Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UŠTEDA I EKOLOGIJA

VIDEO: Saznali smo sve o električnim vozilima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saznajte kada će se točno mreža HEP-.ovih punionica proširiti, koje poticaje za kupnju električnog vozila imaju hrvatski državljani i ostale zanimljivosti o ovim iznimnim vozilima.

Pročitajte i ovo Račun Stiglo i pojašnjenje Zašto jedan račun dolazi kasnije od ostalih? "To traje duže vrijeme. Ne znam u čemu je problem" Električno vozilo pruža novo iskustvo vožnje Novo iskustvo vožnje 5 zabluda o električnim vozilima: Kojoj ste vi povjerovali?

Iako je električno vozilo izumljeno prije više od 100 godina, mogli bismo reći da tek sad postaje stvar sadašnjice. I dok će jedni reći da su električna vozila ipak stvar budućnosti, drugi će se složiti s nama da nikada nije prerano postati ekološki osviješten. S time se slažu i u HEP-u gdje su nas uvjerili kako je priča o e-mobilnosti puno šira.

Kada se priča o e-mobilnosti osim električnog automobila i punionica, misli se na različite oblike električnih vozila poput bicikla, kvadricikla, pa čak i električnih brodova. Neke takve vrste vozila danas su vrlo zastupljena u Europi u okviru elektrifikacije prometa, gradski prijevoz prelazi na električnu energiju kao pogonsko gorivo što znatno utječe na emisiju CO2 i buke u gradovima, ali i na izvangradskim cestama.

U Hrvatskoj se od ukupno 1.5 milijuna vozila na cestama, samo 1% kreće isključivo na električni pogon.

Međutim u Hrvatskoj se od ukupno 1.5 milijuna vozila na cestama, samo 1% kreće isključivo na električni pogon. Unatoč njegovim brojnim prednostima poput tihog rada i to što je njime emisija štetnih plinova svedena na nulu, znatne uštede te sveopćeg dobra za okoliš i budućnost planeta, mnogi koji razmišljaju o kupnji električnog vozila kao prepreku navode cijenu i dostupnost stanica napajanja.

Iako mnogi smatraju da električna vozila ne mogu baš u ovom trenutku zamijeniti njihova gradska vozila s unutarnjim izgaranjem, što se tiče brzine i ostalih performansa kao i dostupnosti punionica, jedno smo isprobali kao vozači, ali i suvozači te u video prilogu otkrivamo zašto električna vozila u Hrvatskoj više nisu stvar budućnosti već sadašnjosti.

Podsjetimo, najbrže električno vozilo na svijetu napravljeno je u Lijepoj Našoj, a osim kod kuće bateriju u svom automobilu korisnici električnih vozila mogu za sada besplatno puniti u HEP-ovoj garaži i 19 punionica diljem Hrvatske.

 

Na hrvatskim autocestama HEP planira instalirati još 27 brzih punionica koji će primjerice omogućiti punjenje baterije od 15 min do pola sata što će znatno olakšati našim, ali i inozemnim korisnicima električnih vozila boravak i kretanje kroz Hrvatsku.

Kada će se točno mreža HEP- ovih punionica proširiti, koje poticaje za kupnju električnog vozila imaju hrvatski državljani i ostale zanimljivosti o ovim iznimnim vozilima saznajte u video prilogu iznad teksta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene