Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spoj tehnologije i koristi

VIDEO Prva elektrana u Hrvatskoj koja puni gradski proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da nisu samo komunalni doprinosi i prirezi način punjenja gradske blagajne, dokazali su u Pleternici. Svoj godišnji proračun od 5 milijuna kuna uskoro bi mogli udvostručiti i to prodajom električne energije iz mini hidroelektrane na rijeci Orljavi.

Radi se o prvoj hidroelektrani u Hrvatskoj u vlasništvu grada. 'Proizvodnjom električne energije godišnje planiramo uprihodovati između 800.000 do milijun kuna, ako znamo da Pleternica za troškove javne rasvjete troši oko 700.000 kuna, onda su to značajna sredstva za naš proračun', kaže Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nulta tolerancija Županija uvodi testiranje, a ako ga zaposlenici ne prođu, može uslijediti i otkaz Slika nije dostupna Ivo Josipović u obilasku Josipović: Trebat će jako puno truda, sredstava i pomoći za povratak u normalan život

>> HEP: Ombla ide dalje

Punjenje gradske blagajne prodajom struje, počelo je prije nekoliko mjeseci. 'Svu električnu energiju koju proizvedemo, odnosno sredstva koja dobijemo prodajom energije koristimo za projekte grada Pleternice', dodaje gradonačelnica.

Na ideju i projekt ponosni su i stanovnici Pleternice. 'Ja sam stvarno oduševljena i treba tako naprijed, baš mi je drago što će biti prva u Hrvatskoj', ističe jedna mještanka.

Elektrana na Orljavi, snage 220 kilovata, godišnje proizvede struju, dovoljnu za opskrbu svih 35 naselja u okolici. Niti jedan dio nije iz uvoza, još jedan dokaz hrvatske pameti.

'Projekt je dokaz da u Hrvatskoj postoje proizvođači koji mogu pratiti nove moderne tehnologije, naglašava gradonačelnica Jozić. U korak s vremenom ide i grad u požeštini. Novi projekti i nove uštede, već su spremni.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene