Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prezentiran plan

HEP: Ombla ide dalje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanima Dubrovnika, predstavnicima gradske i županijske vlasti te udrugama su predstavnici i konzultanti HEP-a prezentirali Plan upravljanja bioraznolikošću područja hidroelektrane Ombla i ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu.

Član Uprave HEP-a zadužen za investicije i razvoj Rodoljub Lalić istaknuo je kako HEP smatra da se projekt može nastaviti. Studija je pokazala koliki su utjecaji na ekološka staništa i koje su mjere ublažavanja tih utjecaja te, s obzirom na rezultate koje je studija pokazala, smatramo da se projekt može nastaviti, rekao je.

Nema ekonomskih, tehničkih, sigurnosnih te okolišnih prepreka za realizaciju projekta Hidroelektrane Ombla, za koji, kazao je, HEP posjeduje sve potrebne dozvole. Naglasio je kako će cijena proizvedenog megavata struje biti 42 eura, a trenutno se struja iz uvoza plaća 69 eura.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, koji je nazočio današnjoj prezentaciji za predstavnike lokalnih vlasti, rekao je kako će Grad Dubrovnik poduprijeti ovaj projekt ukoliko studiju o uticaju na okoliš prihvati Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

>>
Kadrovske izmjene u Vladi komentirao je danas ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Ivan Vrdoljak.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović je prije deset dana, nakon što je HEP novinarima u Dubrovniku predstavio energetske, gospodarske, financijske i okolišne aspekte projekta hidroelektrane Ombla, rekao da se on protivi izgradnji te hidrolektrane. I po HEP-ovoj studiji je jasno da će izgradnja uništiti dio ekološke mreže, a Hrvatska ne može provoditi projekte koji nisu usklađeni s europskim direktivama, odgovorio je Zmajlović tada na novinarske upite.

Predstavljajući danas u Dubrovniku plan upravljanja bioraznolikošću područja HE Ombla, HEP-ovi konzultanati za ekološka i okolišna pitanja, stručnjaci britanskih tvrtki "WSP" i Black & Veatch istaknuli su kako je predviđeno niz mjera za ublažavanje štetnih učinaka zahvata. A budući da se projekt nalazi na području od značaja za Europsku uniju, cilj je ispuniti sve uvjete zaštite bioraznolikosti, koju su stručnjaci istraživali, kazali su.

Naglašeno je također da je, od 36 endemskih vrsta u Hrvatskoj, na području na kojem će se graditi buduća hidroelektrana njih 14.

Plan je nakon prezentacije predstavnicima lokalnih vlasti, na zatvorenom trostanom skupu predstavljen udrugama, a zatim i građanima, kojih se odazvalo 50-ak. Ovaj tjedan plan će biti predstavljen i u Bosni i Hercegovini u Sarajevu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene