Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bili su djeca

VIDEO: Potresna sjećanja na djetinjstvo ratne '91. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok stariji govore kako je to bilo, branitelji prepričavaju užase s ratišta, oni imaju pomalo drukčiju sliku strahota Vukovara 1991. Lidija, Dragan, Jelena i Mario, tada su bili djeca.

Mario Mihović je na samom početku rata izgubio život kakav je poznavao. Njegova je majka prva vukovarska žrtva, otac je mjesecima poslije pronađen na Ovčari. Kaže, djetinjstvo mu je uništeno. Grad je napustio u rujnu, no sjeća se da su kao djeca mislili da je sve to samo prolazno.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Vukovar - 1 Uoči Kolone sjećanja Kako je omiljeni profesor tjelesnog i najmlađi gradonačelnik postao onaj koji stvara podjele? "Nekad se pitam postoje li dva Ivana Penave"

>> VIDEO: Evo zašto je Vukovar pobjednik!

Oni koji su ostali, kaže Mario, pravi su mali heroji. Među stotinama onih koji su spas pronašli u podrumu vukovarske bolnice bili su brat i sestra Jelena i Dragan Zera. Sjećaju se zagušljivih i pretrpanih prostorija, svijeta koji su stvorili u njemu i činjenici da unatoč bombama, njihov dječji svijet nije zamro. Dane su provodili u igri, pomalo i nesvjesni što se točno događa u njihovu gradu. S njima je bila i tada 10-godišnja Lidija Marković. Sjeća se da su spavali jedni pored drugih kao sardine. Posvuda oko njih bili su ranjenici, krv, tuga i plač posvuda. Pred sam pad grada, kaže, nije bilo ni hrane. Pili su samo pola litre vode na dan.

Njih troje izašli su među posljednjima iz grada. Lidija 18., a Dragan i Jelena, 20. studenog. Draganov izlazak iz bolnice zabilježile su tada i kamere. Medvjedića kojeg je tada nosio u rukama i dan danas čuva u svom domu u Vukovaru. Naime, svi oni ponovno žive u svom rodnom gradu. A Dragan, Lidija i Mario unatoč traumama koje su proživjeli rade u istoj bolnici u kojoj su mnogi te ratne 1991. proveli najgore trenutke svog djetinjstva. Više pogledajte u prilogu emisije Provjereno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene