Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državna imovina

VIDEO Kome ide Croatia osiguranje, a tko želi autoceste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko na autoceste bacili su najjači svjetski investitori - Goldman Sachs u svoj je tim za koncesiju uključio i jaki Vinci.

Već u srijedu Vlada će, kako doznajemo, prihvatiti ponudu rovinjskog Adrisa za kupnju Croatia osiguranja.

Pročitajte i ovo Dražba vozila javna dražba Auto za 100 eura? Država se rješava svojih starih vozila, ima motora, kombija, kamion... Slika nije dostupna Oporba o prodaji imovine 'Sve ovo što se radi je s jasnim ciljem - ostaviti Hrvatsku i bez gaća!'

Koncesionara za autoceste, pak, tek treba izabrati. Davanje autocesta u koncesiju bit će najveća investicija u hrvatskoj povijesti za koju su interes pokazale svjetski poznate investicijske kuće.

Croatia Airlines ide na prodaju: 'To je nužno za opstojnost kompanije'

Oko na autoceste bacili su najjači svjetski investitori. Planetarno poznata američka banka Goldman Sachs u svoj je tim za koncesiju, uz domaće mirovinske fondove, uključila i jaki Vinci.

Ta korporacija pod koncesijom već ima više od 4.000 kilometara autocesta. Zapošljavaju gotovo 200.000 radnika u stotinu zemalja, a vrijednost projekata im je veća od dva hrvatska proračuna - 292 milijarde kuna. Rade pod geslom: 'Mi dizajniramo, financiramo, gradimo i upravljamo infrastrukturom i objektima koji unapređuju svakodnevicu i mobilnost svima.'

Za utrku se prijavio i australski Macquarie u konzorciju s domaćim mirovinskim fondom. Australci imaju koncesije na svim kontinentima. 13.900 zaposlenih u 28 zemalja, a imovina kojom upravljaju velika je poput dvadeset hrvatskih proračuna - 2 bilijuna kuna. Geslo im je 'Misliti unaprijed'.

I dok će kupci autoceste još malo pričekati, Vlada će u srijedu pedeset posto dionica Croatia osiguranja prodati, neslužbeno se doznaje, rovinjskom Adrisu za oko 800 milijuna kuna.

Tko bi mogao kupiti HPB i Croatia osiguranje?

Poljski PZU nudio je više za dionice, ali manje za dokapitalizaciju pa će ponuda biti odbačena.

Oporba je ujedinjena protiv prodaja i koncesija. 'Iz jednostavnog razloga što je država u krizi. Vrijednost dionica, vrijednost nekretnina sve je na niskoj razini i ne može se dobiti realna cijena. S druge strane državni proračun se neće s tim bog zna što pomoći', ističe Ivan Šuker.

Sličnog je mišljenja i laburistica Nansi Tireli. 'Ono što smo generacijama stvarali jednostavno rasprodajemo u bescijenje samo zato da bismo kratkoročno zakrpali koju raticu kredita', kaže Tireli.

Darinko Kosor iz HSLS-a najavljuje mogućnost još jednog referenduma za Hrvatsku. 'Ja sam uvjeren da ćemo zajedno i sa cestarskim sindikatom ali i svim drugim udrugama i strankama prikupiti dovoljno potpisa da se ide na referendum o tako važnom pitanju na 50 godina', uvjeren je Kosor.

Prikupljanje potpisa za stopiranje najveće investicije u povijesti kreće iza Nove godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene