Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neman na moru

VIDEO Senzacija na Pelješcu: Ubili pitona od 3 i pol metra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mještane pitomog mjesta Prapratno na Pelješcu izbezumio je gotovo četiri metra dugačak piton.

Satima su se borili s divovskim gmazom kojem je prirodno stanište inače jugoistočna Azija. Neodgovorni vlasnik očito nije birao način, bilo je važno riješiti se nepoželjnog ljubimca. 35 kilograma straha skrilo se na pelješkom poluotoku. Sati su trebali mještanima da savladaju divovskog gmaza. Nisu ni znali da se bore protiv mrežastog pitona koji nosi i titulu najduže zmije na svijetu.

Pročitajte i ovo Piton Nevjerojatno što je učinio Stravična borba za život motociklista s ogromnom zmijom: "Ugrizla me za ruku pa počela gnječiti..." Slika nije dostupna Uključila se krim policija Policija na Pelješac došla po pitona: Dokazni je materijal

'Gađo sam ga s ostima, ali osti su se od njega odbijale, jednostavno ga je bilo nemoguće probiti i ozlijediti', ispričao je Krešimir Franković. 'Pukle su i osti i ta posuda od porculana je pukla kao da je netko o zemlju bacio' rekao je Eugen Uvodić. Mještani su uvjereni kako je nesvakidašnji doseljenik bio iznimno opasan i u potrazi za hranom nije birao. 'Ovaj je pojeo dva, tri mačića, sve je on pojeo', rekao je jedan mještanin.

>> Neobičan ulov: Dravom pliva jato pirana!

Stručnjaci su iznenađeni jer piton u tom području ne obitava, prirodno mu je stanište jugoistok Azije. 'Netko je tu životinju kupio, postala je prevelika, riješio je se ili je nekome pobjegla', rekao je dr. Zoran Tadić, sa biološkog odjela na PMF-u. Ne napadaju ljude, ali susret s njima nije nimalo bezazlen.

'Piton nije bio toliko velik da je mogao ozbiljnije ozlijediti čovjeka, ali su mrežasti pitoni poznati po tome da su izazvali nekoliko smrti u Indoneziji', kaže Tadić. Mrežasti piton koji je pronađen na Pelješcu bio je tri puta duži od ove kukuruzne zmije. Odrasli primjerci čak su i šest puta duži.

Lokalni heroji svjedočili su snazi zmije. Ni onima koji su priču samo čuli nije bilo svejedno. Ne viđa se tropska grdosija svaki dan, pogotovo ne na Pelješcu. Kako je golema zmija dospjela na Pelješac utvrditi treba policija. Sigurno je tek da je vlasnik neodgovoran. Odbjegla ili puštena, postala je senzacija. Zasad je piton smješten u hladnjaku.

Udruge za zaštitu životinja zgrožene

Predstavnici udruga za zaštitu životinja zgroženi su tim činom. Koordinatorica Saveza udruga za zaštitu životinja grada Zagreba Jadranka Dragović rekla je kako je šokirana načinom na koji su mediji prenijeli vijest punu hvale. Smatra da su muškarci trebali pozvati stručnjake, budući da zakon o zaštiti životinja propisuje način postupanja i zbrinjavanja divljih, domaćih i egzotičnih životinja.

‘Nije rješenje uzmi sjekiru pa je ubij. Sad su to neki heroji, našli su i ubili zmiju. Koja je poruka svega toga?’, upitala se Dragović. Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman smatra da zasigurno nije bilo potrebe za ubijanjem životinje u smislu samoobrane jer opasnosti za čovjeka nije bilo. ‘Da je i bilo, nisu trebali vršiti nasilje. Niti su bili ovlašteni, niti ugroženi’, rekao je Oman, koji smatra da protiv počinitelja treba podnijeti prekršajnu i kaznenu prijavu.

Drži da cijeli slučaj pokazuje koliko još treba edukacije o zakonu o zaštiti životinja i o odnosu čovjeka prema životinjima. ‘Kad se ovakvo nasilje prikazuje kao nešto normalno, a oni koji čine to nasilje kao heroji, onda je jasno da se zakon o zaštiti životinja ne provodi u praksi’, rekao je Oman.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene