Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci na terenu

VIDEO Palmama na hrvatskoj obali prijeti opasan nametnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vizure mnogih priobalnih gradova nezamislive su bez palmi. No, hrvatske palme uništavaju nametnici koji su već poharali palme drugih mediteranskih zemalja.

Gleda se ima li bušotina ili piljevine, ili pak oštećenja na listovima, kako bi se utvrdilo je li i palmu na šibenskoj Brodarici napao nametnik. "Kad smo ustanovili da je palma u tom stanju da ne može obnovit svoj vegetativni vrh, znači da je ona de facto uništena, onda vršimo kompletno uklanjanje palme. Oovdje u Brodarici je 13, znači zaraza je uhvatila maha", rekao nam je Jadranko Antičević, viši fitosanitarni inspektor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Priveden je Šok u Zadru: Pijan galamio i prijetio metalnom šipkom Kruzeri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nove regulacije u lukama Novom pristojbom do 14 milijuna kuna godišnje: Dubrovnik prvi uvodi naplatu za kruzere, a novac će ići za - ceste

Glavni krivac je odrasli kukac crvene palmine pipe i ličinka. "Ličinka crvene palmine pipe, a isto tako i gusjenica palminog drvotoča buše hodnike u deblu palme, između ostalog i u listovima palme", pojašnjava Tatjana Masten Milek iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

>> Palma na kojoj raste loza!

Postupno dolazi do devastacije i palma na kraju propadne. Lovka za crvenu palminu pipu sadržava jedan sintetički feromon što znači jedan seksualni atraktant koji privlači odrasle oblike štetnika. To je samo jedan od načina borbe s nametnicima koji su poharali palme po Europi.

"Grčka je gotovo u potpunosti izgubila palme, Italija je zaražena jako, Španjolska i u Francuskoj također postoji problem", ističe Milek. Napadnute su palme na zadarskom i šibenskom području. U Splitu je dosad pronađena jedna oboljela, ali ne i ovdje na Rivi koju ni najstariji Splićani ne mogu zamisliti bez palmi.

"To bi sasvim grad, Riva izgledali, što da vam kažem, kao lijepa djevojka kad se ošiša do glave", rekao je jedan Splićanin. Zato je važno suzbiti ove nametnike na vrijeme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene