Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žive svoje snove

VIDEO: Oni su uspjeli u Londonu, nije nemoguće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uspjeti u milijunskom gradu u kojem si samo još jedan od brojnih doseljenika nije nimalo lako, ali ne i nemoguće.

Dokazuje to i dvoje uspješnih Hrvata u Londonu. Na Otok su ih odvele različite okolnosti i planovi. Hrvat Spasoje Marčinko prošao je težak put - od izbjeglice do prvog cvjećara Londona. Prije 17 godina stigao je iz ratnog Sarajeva. O 13-godišnjem dječaku sama se brinula šest godina starija sestra, još tinejdžerica. Bio je sjajan košarkaš koji je dobio i stipendiju za SAD.

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..."

Ipak je u Londonu magistrirao financije. Nakon fakulteta odbija ponude za posao u Cityju, i riskira. Prvi otvora cvjećarnicu koja radi od 0-24 sata, i ne samo to, prva je to drive in cvjećarnica. Iako živi od cvijeća, ni dan-danas ne zna složiti buket. Od nekoć male cvjećarnice stvara jednu od najprestižnijih u Londonu.

Balkanski country-punk

Uspjehu unatoč, Spale, kako ga zovu Englezi, i dalje najradije ljetuje na Jadranu - u Dubrovniku i Makarskoj je svako ljeto. U Sarajevo odlazi vrlo rijetko, ali u London često dođe mama koja živi u Mostaru. On svaku priliku iskoristi za posjet Hrvatskoj, koja mu, kaže, najviše fali u oblačnom Londonu. Poput njega trud i rad isplatili su se i Dubrovčanki Marijani Hajdarhodžić. Preselila se u London prije 17 godina.

Grad ju je odmah oduševio. Kaže kako se osjećala kao Alisa u Zemlji čudesa. Grad koji nikada ne spava, u kojem svatko pronađe nešto za sebe, postao je njezin drugi dom. Tu je pronašala i svoj band - kvartet koji je odraz londonske različitosti. Bubnjar je iz Nizozemske, pjevač, gitarist i autor tekstova je iz Škotske, a basist Englez irskih korijena.

Djevojka iz Dubrovnika band je povukla u Zagreb gdje su snimili prvijenac. Kritičar uglednog Guardiana o The Penny Black Remedyju je napisao: 'Najbolji pjevni country koji sam ikada čuo'. A oni sami svoju glazbu opisuju kao balkanski country-punk. Marijana i Spasoje primjer su ljudi koji bez obzira na sve poteškoće, u zemlji u kojoj su bili stranci, žive svoje snove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene