Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uspjeti u milijunskom gradu u kojem si samo još jedan od brojnih doseljenika nije nimalo lako, ali ne i nemoguće.


Dokazuje to i dvoje uspješnih Hrvata u Londonu. Na Otok su ih odvele različite okolnosti i planovi. Hrvat Spasoje Marčinko prošao je težak put - od izbjeglice do prvog cvjećara Londona. Prije 17 godina stigao je iz ratnog Sarajeva. O 13-godišnjem dječaku sama se brinula šest godina starija sestra, još tinejdžerica. Bio je sjajan košarkaš koji je dobio i stipendiju za SAD.

Vezani članci Smrt dvogodišnje djevojčice zgrozila je Hrvatsku Provjereno istražuje slučaj koji je zgrozio Hrvatsku: Ima li onih koji su mogli spriječiti kobni ishod, što kažu stručnjaci? Provjereno: Živi zid ih iskoristio i odbacio - 6 Bivši članovi Živog zida: "Stranka nas je iskoristila i odbacila. A sad nam zbog njih prijete ovrhe". Tajnik stranke uzvraća: "To su cvilidrete i mentalni balavci"

Ipak je u Londonu magistrirao financije. Nakon fakulteta odbija ponude za posao u Cityju, i riskira. Prvi otvora cvjećarnicu koja radi od 0-24 sata, i ne samo to, prva je to drive in cvjećarnica. Iako živi od cvijeća, ni dan-danas ne zna složiti buket. Od nekoć male cvjećarnice stvara jednu od najprestižnijih u Londonu.

Balkanski country-punk

Uspjehu unatoč, Spale, kako ga zovu Englezi, i dalje najradije ljetuje na Jadranu - u Dubrovniku i Makarskoj je svako ljeto. U Sarajevo odlazi vrlo rijetko, ali u London često dođe mama koja živi u Mostaru. On svaku priliku iskoristi za posjet Hrvatskoj, koja mu, kaže, najviše fali u oblačnom Londonu. Poput njega trud i rad isplatili su se i Dubrovčanki Marijani Hajdarhodžić. Preselila se u London prije 17 godina.

Grad ju je odmah oduševio. Kaže kako se osjećala kao Alisa u Zemlji čudesa. Grad koji nikada ne spava, u kojem svatko pronađe nešto za sebe, postao je njezin drugi dom. Tu je pronašala i svoj band - kvartet koji je odraz londonske različitosti. Bubnjar je iz Nizozemske, pjevač, gitarist i autor tekstova je iz Škotske, a basist Englez irskih korijena.

Djevojka iz Dubrovnika band je povukla u Zagreb gdje su snimili prvijenac. Kritičar uglednog Guardiana o The Penny Black Remedyju je napisao: 'Najbolji pjevni country koji sam ikada čuo'. A oni sami svoju glazbu opisuju kao balkanski country-punk. Marijana i Spasoje primjer su ljudi koji bez obzira na sve poteškoće, u zemlji u kojoj su bili stranci, žive svoje snove.