Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Olimpijski plamen na Mount Everestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina od 12 kineskih alpinista donijela je u četvrtak olimpijski plamen za Igre u Pekingu na najviši vrh svijeta, 8.848 metara visoki Mount Everest.

Dolazak olimpijskog plamena na Mount Everest prenosila je uživo kineska državna televizija, a završni uspon, koji je počeo iz kampa na visini od 8.300 metara, trajao je šest sati, a vodio ga je Nima Ciren, vođa alpinističke škole u Lhasi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Olimpijski plamen stigao u Australiju; zabilježeno nekoliko incidenata Slika nije dostupna Olimpijski plamen ugašen pa upaljen zbog tehničkih razloga

Alpinisti koji su donijeli olimpijski plamen na vrh svijeta razvili su potom tri zastave - kinesku, olimpijsku i zastavu OI u Pekingu, te su poslali pozdrave svojim obiteljima i gledateljima kineske televizije.

Alpinistima je čestitao kineski potpredsjednik Xi Jinping i ostali visoki državni dužnosnici.

Dolazak olimpijskog plamena na Mount Everest je najspektakularniji dio puta olimpijske štafete, koja će do početka OI u Pekingu prijeći ukupno 137 tisuća kilometara.

Dolasku olimpijskog plamena u Tibet, a što uključuje i dionicu koja vodi na Mount Everest, protivili su se tibetanski aktivisti, koji smatraju da tim potezom Kina pokušava učvrstiti svoju dominaciju nad tom regijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene