Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina od 12 kineskih alpinista donijela je u četvrtak olimpijski plamen za Igre u Pekingu na najviši vrh svijeta, 8.848 metara visoki Mount Everest.


Dolazak olimpijskog plamena na Mount Everest prenosila je uživo kineska državna televizija, a završni uspon, koji je počeo iz kampa na visini od 8.300 metara, trajao je šest sati, a vodio ga je Nima Ciren, vođa alpinističke škole u Lhasi.

Vezani članci Slika nije dostupna Olimpijski plamen stigao u Australiju; zabilježeno nekoliko incidenata Slika nije dostupna Olimpijski plamen ugašen pa upaljen zbog tehničkih razloga

Alpinisti koji su donijeli olimpijski plamen na vrh svijeta razvili su potom tri zastave - kinesku, olimpijsku i zastavu OI u Pekingu, te su poslali pozdrave svojim obiteljima i gledateljima kineske televizije.

Alpinistima je čestitao kineski potpredsjednik Xi Jinping i ostali visoki državni dužnosnici.

Dolazak olimpijskog plamena na Mount Everest je najspektakularniji dio puta olimpijske štafete, koja će do početka OI u Pekingu prijeći ukupno 137 tisuća kilometara.

Dolasku olimpijskog plamena u Tibet, a što uključuje i dionicu koja vodi na Mount Everest, protivili su se tibetanski aktivisti, koji smatraju da tim potezom Kina pokušava učvrstiti svoju dominaciju nad tom regijom.