Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vibrirajuće trake

VIDEO: Novo rješenje za vožnju u krivom smjeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Dalmatini posebne mjere za zaštitu od vožnje u krivom smjeru koja je najčešća fatalna. Postavljene su vibrirajuće trake na čvorove, kako bi se spriječio ulazak u krivi smjer. To bi trebalo biti dovoljno upozorenje nedovoljno opreznim vozačima koji zbog nepažnje, pa i loše signalizacije završe u suprotnom traku.

Sudarima zbog sve češće vožnje u suprotnom smjeru u Hrvatskim autocestama odlučili su stati na kraj. Kako znakovi upozorenja nisu bili dovoljni vozačima, ovaj problem pokušat će riješiti postavljanjem vibro-traka na svim čvorovima. 'Kad vozilo pređe preko te trake ono vibrira i stvara neugodan zvuk koji bi trebao biti upozoravajući za vozača da nešto nije u redu,' rekao je Jakov Pedišić iz Hrvatskih autocesta.

Pročitajte i ovo Ulaz u tunel Objavio HAC Povećava se dopuštena brzina na nekim dionicama autoceste, pogledajte za koliko Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

Broj prometnih nesreća na Dalmatini posljednjih godina varira, no broj smrtno sradalih u stalnom je padu. Ne treba zaboraviti da je stradavanje 14 slovačkih turista značajno povećalo crne brojke u 2008. 'Stanje je nešto bolje nije to ništa revolucionarno, ali bolje nego što je bilo prošle godine ali isto tako znamo da ono glavno tek dolazi, a to je turistička sezona,' rekao je Miron Huljak iz Ravnateljstva policije.

A uz sigurnost važan je i vizalan dojam, ušminkavanje Dalmatine pred početak turističke sezone. Službe održavanja pripremaju se za košnju trave. Tuneli nisu ponovno obojeni. Malo vode dovoljno je da zablistaju. Tijekom 2009. Dalmatinom je putovalo 33 milijuna i tri tisuće vozila, do kraja ove godine mogla bi se dosegnuti brojka od 34 milijuna.

'Mi se nadamo većem broju vozila i većoj uslužnosti svih naših objekata, jer se za to pripremamo stvarno ozbiljno i mislim da nikakvih problema neće biti, a ukoliko dođe do nekih incidentnih situacija uvjeren sam da ćemo vrlo brzo reagirati,' rekao je Jakov Pedišić iz HAC-a. Kilometarskih kolona više ne bi trebalo biti, pa prepreka za najuspješniju godinu na Dalmatini više nema. Najvažnije je smanjiti svakodnevne rizike.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene