Obavijesti Video Pretražite Navigacija
11. grahijada

VIDEO: Njegovo veličanstvo grah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekad je bio sirotinjska hrana, a danas se od njega radi više od dvije tisuće raznih jela. Stotinu različitih mirisa graha širilo se Baranjom.

Otvorili su, kažu, Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha. Naravno u Baranjskom kotliću. Sirotinjsko jelo uz meso i rebarca prestaje biti sirotinjski grah. Stotinu kotlića, stotinu raznolikih okusa. Beli je Manastir domaćin 11. grahijade.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaustavljen na granici Hrvati ga baš vole jesti, a sada pronađen štetan pesticid u njemu: Kamion vraćen u Egipat Slika nije dostupna Od graha se spravlja 2 459 vrsta jela!

'Mi Baranjci volimo jaku hranu, nas ništa ne može dotući', rekao je Mate Ružić. Uz prirodnu vatru i domaće meso, nema lošeg graha. A što je grah bez kobasice? Makar i one sa rašlji. Kotlić je neizostavan u baranjskoj kuhinji. Veličina, kažu, nije bitna. 'Nije bitna veličina, nego umijeće, tako kažu domaće žene', rekao je Stjepan Tolić.

Nema ni kuhinje bez ljute baranjske paprike. Toliko je popularna da je već postala i modni dodatak. 'Ova mi je za fiš, a vidi ovu koja stoji. Nije uopće slučajno. Nju čuvam za posebne prilike', rekao je Vlado Škrobo Bajo. Ispraznili Baranjci hladnjake i napunili kotliće. Ako nema mesa, može i puno povrća.

'Umjereno paprike, ne ljuto, s jako puno mirodija, mrkve, peršina, celera', kaže Miško Vargek. I za desert čvarci, svježi. Jesu li pečeni provjerava se starom metodom. Podgrijati grah rakijom i živahnim notama i za pobjednika se ni ne pita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene