Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše stanje cesta

VIDEO: Ne mogu uvijek biti krivi vozači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljetni radovi u punom su zamahu, građanima je drago da se prometnice obnavljaju, ali najčešće su zamke na cesti slabo označene. Izvođačima radova odgovara i zakon prema kojem je u Hrvatskoj u pravilu kriv vozač.

Stravu na hrvatskim cestama zbog njihovog lošeg stanja često smo gledali ovo ljeto. Njemačka obitelj pamtit će ih cijeli život. 'Vozio sam iznimno sporo. U zavoju je bilo kao da ima leda. Osjetio sam da mi automobil proklizava i mislim da je sreća što je naišao kamion inače bi izletjeli s ceste u provaliju', kaže on. 'Odgovornost za štetu koja je nastala na nekakvoj prometnici uvijek snosi vlasnik prometnice', tvrdi odvjetnik Veljko Miljević. Kako ceste mogu biti u lošem stanju pokazuju primjeri u Zagrebu - loša signalizacija kamenje na cestama, vozači doslovno moraju voziti slalom oko šahtova kako bi izbjegli oštećenje na svojim vozilima. Samo je pitanje vremena kada će se na takvim prometnicama dogoditi prometna nesreća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog radova Važna ulica u centru Zagreba zatvara se za sav promet: Pogledajte obilazne pravce Obijesna vožnja: Ilustracija - 3 Ispisano tek 50-ak kazni Mogli bi završiti u zatvoru na tri godine, ali oni se na to ne obaziru: Važno je samo biti prvi na semaforu

Predbacivanje odgovornosti

Iako izvođači postavljanjem prometnog znaka prebacuju odgovornost na građane, on ih ne lišava apsolutne odgovornosti za sigurnost na cesti. 'Bez obzira što je označeno da su radovi na cesti, ako je postojao neki razlog zbog kojeg onaj koji je pretrpio štetu svejedno nije mogao tu štetu izbjeći onda će odgovarati vlasnik', pojašnjava Miljević.
Pogotovo ako su očite. Palete ili gromade kamenja, pa čak i kante, pokrivaju šahtove čiji dijelovi slobodno stoje na cesti. A da ne govorimo o mogućnosti nesreće kada ih građani izbjegavaju. 'Vlasnik će se naravno, onaj koji je pasivno legitimiran, tj. odgovoran za štetu, uvijek nastojati osloboditi svoje krivnje', smatra Miljević. Odgovorni će u prometu uvijek optužiti vozače, ali kako kriviti građane za nesreću na takvim cestama?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene