Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu prijeti kamenicama i uspješnom poslu tamošnjih Hrvata. Iseljenici iz Dalmacije koji su u Ameriku uveli i standardizirali uzgoj kamenica pripremaju se za najgore. Zagađenje je školjkama najveći neprijatelj.


Tommy Cvitanovich vodi jedan od najuspješnijih restorana u New Orleansu. Kamenice su bile i ostale njihov specijalitet broj jedan. Naftna mrlja ugrožava i ovaj vrhunski riblji restoran. 'Morate shvatiti da 90 posto gostiju u našem restoranu naručuje kamenice, kamenice pečene na roštilju. Tako da mi ne samo da smo riblji restoran, mi smo restoran s kamenicama. Vrlo, vrlo smo zabrinuti zbog ove mrlje,' rekao je Tommy Cvitanovich, vlanik restorana 'Drago'.

Tommy se ponosi što je nastavio tradiciju koju je počeo njegov otac, Hrvat koji je u Ameriku doselio iz okolice Makarske. Od oca Drage preuzeo je istoimeni restoran. Svježe morske plodove nabavlja od lokalnih ribara, a 90 posto uzgoja kamenica u Louisiani drže Hrvati. Gubici zbog naftne mrlje u ribarskoj industriji procjenjuju se na milijarde dolara.

'Ma kad je ovo počelo, nije nam bilo ni na kraj pameti da će biti ovako loše i ovako dugo, i da ćemo biti u ovako velikoj opasnosti da izgubimo cijelu industriju morske hrane. Sada smo na rubu. Nikada nismo pomislili da će postati ovako veliko, šokantno,' rekao jeTommy. Američki predsjednik oštro krtizira naftne tvrtke. One se međusobno optužuju, a crno zlato i dalje curi. Stručnjaci tragaju za rješenjem, a ljudi koji žive od mora traže način da ovo prebrode. I Cvitanovich bi svoje slavne lujzijanske pečene kamenice mogao zamijeniti nekim iz uvoza.

Vezani članci Slavonski Brod Izuzetno loša kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu: "Brođani, izgleda da idemo do potpune katastrofe!" Zagađenje u Stobreču Zagađenje u Stobreču: Površinom mora pluta gorivo, smrad se širi uvalom

'Znate, ima sjajnih restorana po cijelom svijetu koji ne poslužuju morske plodove iz Luizijane, a sjajno rade. Ovdje imamo vrhunske kuhare. Možemo uzeti jastoge sa Sjeveroistoka, dagnje iz kanade, tunu iz uvoza, škampe i spremit ćemo ih tako da imaju okus kao nikada do tad,' izjavio je Tommy. Kao što nama kalifornijska lignja nije kao jadranska, ni Amerikancima školjke iz Kanade nisu kao one iz njihovog zaljeva. Domaće je domaće.