Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oluja i kiša

Meteorolog Ivan Čačić otkriva zašto je došlo do snažnog nevremena koje nitko nije najavljivao: "Posve je sigurno da će ekstremi biti sve izraženiji"

Što se to dogodilo jutros s vremenom? Najavljen je toplinski val i suho vrijeme, no pala je kiša i zapuhao jak vjetar, koji je čupao stabla. Oluja je iznenadila i prognostičare jer nijedan model nije ju pokazivao. Više o razlozima oluje otkriva meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš upitao je meteorologa Ivana Čačića zašto je došlo do naglog nevrremena u srijedu ujutro. "

"Ono što se dogodilo jest manja količina vlage koja je djelovala na izrazito veliku toplinsku energiju. To se zna, istina rjeđe, dogoditi da modeli ne uhvate tako brze modele i ovako brze prodore. Počelo je negdje u Austriji, Sloveniji i onda u jakoj zapadnoj i sjeverozapadnoj struji se širilo prema središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji, međutim kako je išlo prema Slavoniji, tako se ta energija ispuhala i nije bilo tako jakih procesa", rekao je Čačić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Kobna igra: Četverogodišnje dijete u Osijeku upalo u Dravu i utopilo se

Objasnio je i što se točno događa u zraku: "Jučer smo, ako se sjećate, imali crveni Meteoalarm. On se odnosio na veliku energiju u atmosferi, prije svega na temperature. Međutim, ta se energija naplatila sada u olujnim procesima. Vlaga je gorivo za olujne procese i to se upravo dogodilo. S više oblaka bile su manje temperature, ali i više sparno zbog kiše koja je pala."

Pročitajte i ovo Pelješki most rekordna godina Zbog Pelješkog mosta gradić u BiH doživio pravi procvat: "Cijene su nam niže od hrvatskih"

Ipak, sve se vratilo na ono što smo očekivali, a Čačić je komentirao i izglede da u budućnosti imamo takva iznenađenja. "Da, energije su i dalje vrlo visoke i očekujemo i noćas, ali i sutra u drugom dijelu i pred kraj dana nove nestabilnosti, pa i olujne procese. Nažalost, energija u atmosferi je sve veća i posve je sigurno da će ekstremi biti sve izraženiji."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene