Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I po mrklom mraku

VIDEO: Lov na ribokradice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najsuvremenija tehnološka oprema je u močvarama. Na taj su način u Kopačkom ritu odlučili stati na kraj ribokradicama.

Nadzor će pomoći suzbiti nezakonit ribolov upravo u najosjetljivije vrijeme, vrijeme mrijesta. S njima je u lov na ribokradice isplovila i naša ekipa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka se prvi čarter Uspješan kontinentalni turizam unatoč propalom spajanju s morem Slika nije dostupna Visoki vodostaji Drave i Dunava Kopački rit: Poplave dobro došle cijelom ekosustavu

Nadzor najveće močvare u Europi bez čamca i dvogleda je nezamisliv. Vrijeme je mrijesta ribe, jednog od brojnih fenomena Kopačkog rita. 'Vrijeme je to kada riba ulazi u rit iz Drave i Dunava, kada odlaže ikru u plićake i to je doba kada su ribe jako neoprezne', rekao je Damir Opačić, glavni nadzornik. Zbog obilja ribe, ritom se ,osim turističkih brodova,šuljaju i čamci ribokradica. Nakon zalaska sunca pod okriljem mraka kreću u štetu.

Policiji i nadzornicima Parka prirode mrkli je mrak otežavao posao. Do nedavno. Više od 15 tisuća hektara vodenih površina nije lako nadzirati ni po danu, a kamoli po mraku, za mrak je zadužena termovizijska kamera kojoj po noći ne promakne ništa živo. Ribokradice zato ni noću nisu sigurne. 'Mi u mrklom mraku vidimo s njom kao da je dan! Vidimo počinitelje na 800 metara, njihove alate sve do obale', rekao je Opačić.

Dosad je na 'djelu' uhvaćeno 50 ribokradica. Ni visoke novčane kazne nisu ih spriječile u pljački. No, termovizijska kamera, čini se, jest. 'Taj trend krivolova se smanjuje, ovisi od vodostaja, ali sve je manje onih koji ovdje pokušavaju loviti', rekla je Biserka Vištica, ravnateljica PP Kopački Rit. Ovdje se na godinu mrijeste 44 vrste slatkovodne ribe. Zaštita rijetkih vrsta prioritet je nadzornika. Kad već ne mogu doskočiti ribojednim kormoranima , ribokradicama su stali na put.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene