Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15 godina od pogibije

VIDEO: Let u čast heroju Perešinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
15 godina prošlo je od pogibije Rudolfa Perešina, pilota koji je '91. pobjegao iz JNA i svojim MIG-om sletio u Klagenfurt, nakon čega se priključio obrani Hrvatske. Četiri godine poslije poginuo je u akciji Bljesak.

Nebo iznad Zagorja jutros je bilo prometno. Akrobacije i atraktivan trosatni letački program - u Rudijevu gornju Stubicu doveo je stotine znatiželjnih pogleda. Posebno atraktivni bili su padobranci koji su skočili iz helikoptera..  Rudiju u čast.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Akademir Rudolf objašnjava 'Kosor je dogovorila lošiji sporazum od Račana' Slika nije dostupna Koja je cijena sporazuma? Rudolf: Zar arbitraža misli vući koridor do Crne Gore?

'Nije previše teško, treba vježbat puno, treba malo iskustva..zapravo je to kao neki malo zahtjevniji sport', rekao nam je padobranac Krešimir Markuš.

I mi smo poletjeli prema Stubici s malog aerodroma u Lučkom.  S Rudijevim prijateljem, pilotom Miljenkom Bucalovićem. 'Bio sam dobar prijatelj s njim, dan prije nego će otići na kobni let još smo si popili pivicu u Mislavu', kaže Miljenko Bucalović, pilot-instruktor letenja.

Kao pilot JNA za jednog od rutinskih letova Rudi je MIG-om 21 prebjegao u Austriju. Prizemljio avion u Klagenfurtu, vratio se u domovinu i uključio u Domovinski rat. Srpske snage oborile su ga prilikom akcije Bljesak. Misterij oko njegove smrti dugo je trajao.

Moralni poticaj svim hrvatskim braniteljima

'Ta agonija je trajala, nije se znalo je li, nije...šta je kako je, tako da je to dosta dugo trajalo', ispričao je Bucalović.

S bihaćke piste Rudi je pobjegao u jednosjedu. Bez naoružanja. S gorivom za svega 1000 kilometara leta. Rudijeve fotografije tada su obišle cijeli svijet, kao i njegove riječi: 'Hrvat sam i ne želim se boriti protiv naroda kojem pripadam.

'Evo, mi smo preletili jedan krug s vama Rudiju u čast.?..
definitivno, on je, kao što sam već rekao, zaista bio jedan vrlo smiren i staložen pilot, smirena osoba, jedan vrlo lijep karakter čovjeka', rekao je Bucalović.

U rodnoj Stubici Rudi je dobio svoju bistu i spomen park. Ovdje je izložen i njegov MIG. Više nije za uporabu. No, njegov herojski podvig bio je događaj svjetskih razmjera. Moralni poticaj svim hrvatskim braniteljima. Rudi će ostati zapamćen kao pilot koji je život dao za svoju domovinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene