Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prkose statistikama

VIDEO Jedini hrvatski razred nepušača!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srednjoškolci iz Pitomače prkose statistikama prema kojima svaki drugi hrvatski srednjoškolac puši. Svih 17 učenika trećeg razreda srednje škole Stjepana Sulimanca odabralo je život bez pušenja.

U iduće četiri godine planiraju postati škola u kojoj se ne puši. Zdrav život promiču i ostali učenici srednje škole. Sami proizvode ekološku hranu i pripremaju je u školskom restoranu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Učenik napravio kaos u školi? Ukrao bocu sa živom iz laboratorija i prolio je po dvorištu doc. dr. sc. Željka Karin Uzrok teških bolesti Mladi sve ranije počinju s nepoželjnom navikom, petina ih je probala prije 13. godine: "Skoro 30 posto ih to radi iz navike, ali i zbog stresa"

>> 'Pasivno pušenje mora se priznati kao kršenje ljudskih prava'

Upoznajte 3.b, jedini hrvatski razred nepušača. 'Pušenje mnogo šteti ljudima, ja nisam htio to ni probati', priznaje nam učenik Antonio Marešić. 'Nije primjereno, jer ružno je vidjeti mladog čovjeka kako puši', dodaje njegov kolega Ivan Kaša.

'Smeta mi dim cigarete, smeta mi smrdljiva odjeća i mislim da je najednostavnije svima reći stop pušenju', kaže Martina Zeman. Uz podršku razrednice, nepušačku kampanju počeli su provoditi još u prvom razredu. 'Djeca su prihvatila tu ideju, oni su sada treći razred , ustrajni su u toj svojoj odluci, oni i dalje ne puše', ističe razrednica Branka Pavlović.

Umjesto duhana, u 'svoje' cigarete, stavljaju poruke o štetnosti pušenja. Od loše navike pokušavaju odviknuti sve učenike u svojoj županiji. Pitomački srednjoškolci razlikuju se od svojih vršnjaka i po prehrani.

'U plasteniku uzgajamo raznorazno bilje, od paprike, paradajza, luka i mnogih nama potrebnih namirnica', kaže Martina Čajkulić. U školskom restoranu na jelovniku je samo ekološka hrana koju sami proizvode.

Škola u posjedu ima i vinograd te učenici uzajedno s nastavnicima rade u vinogradu. Jedna su od najmlađih hrvatskih škola, a u pohvalnim aktivnostima nije ih spriječila ni 140 godina stara zgrada. A zdrav život od iduće školske godine će, posve zasluženo, promovirati i iz nove školske zgrade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene