Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Lukinoj jami je u tijeku najveća speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija do sada organizirana u Hrvatskoj. Ronioci su došli do trenutno najniže točke koja se nalazi na oko 60 metara od trenutne površine jezera.


Predsjednik Zagrebačkog speleološkog saveza i član organizacijskog odbora ekspedicije Stipe Tutiš priopćio je kako su članovi te velike speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije, koja je započela 2. kolovoza, došli do dna suhog dijela jame na oko 1380 metara dubine.

Trenutno su još uvijek u tijeku speleološka, stručna i znanstvena istraživanja, snimanje i fotografiranje unutar jame na suhom dijelu, a započela su i speleoronilačka istraživanja u potopljenom dijelu, u sifonu, na dnu Lukine jame.

Vezani članci Policija/Ilustracija (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Tragedija kod Đakova: Prijavili mladićev nestanak, našli ga mrtvog u jezeru Avion VIDEO Drama prilikom slijetanja: Umjesto na pisti, avion završio u jezeru

>>Kreće ekspedicija: Speleolozi u Lukinoj jami istražuju jezero

Nakon nekoliko dana odgode, zbog loših vremenskih uvjeta, u subotu 10. kolovoza, započeo je završni i najzahtjevniji transport speleoronilačke opreme i samih ronioca na dno Lukine jame. Nakon uspješno obavljenog transporta, u subotu u kasnim noćnim satima došlo se do dna, gdje je organiziran najdublji bivak unutar jame.

U nedjelju su Vedran Jalžić i Petra Kovač Konrad, speleolozi Hrvatskog planinarskog društva Željezničar iz Zagreba, započeli s ronjenjem i istraživanjem sifonskog jezera na dnu Lukine jame. Trenutno se obavljaju planirani uroni, kako dubinski za napredovanje u što veću dubinu tako i oni kojima se napreduje u duljinu.

Ronioci su obavili dubinski uron i došli do trenutno najniže točke u sifonskom jezeru koja se nalazi na oko 60 metara dubine od trenutne površine jezera. Što se tiče horizontalnog dijela, rezultati će biti poznati nakon što ronioci obave detaljno topografsko snimanje potopljenog prostora. Istraživanja i ronjenja u mračnim, hladnim i uskim potopljenim i suhim kanalima još uvijek traju kao i prikupljanje geološkog i biološkog materijala, snimanje i fotografiranje na najdubljoj točci Hrvatske i Dinarida.

>>ANIMACIJA Pogledajte gdje se spuštaju hrvatski speleolozi!

Detaljne informacije, kao i foto i video materijal, bit će dostupni kada speleolozi i speleoronioci izađu iz Lukine jame, što se očekuje u idućih nekoliko dana.

Tutiš ističe kako je svaki novi istraživački podatak koji će se doznati tijekom ekspedicije iznimna vrijednost za hrvatsku speleologiju, istraživanje i vrednovanje krškog podzemlja i znanosti općenito.

'Sama ekspedicija i dosad postignuti rezultati, već sada su potvrdili kako zagrebački i hrvatski speleolozi i znanstvenici imaju sposobnost te znanja za najkompleksnija istraživanja krškog podzemlja što nas stavlja u sam vrh svjetske speleologije', istaknuo je predsjednik Zagrebačkog speleološkog saveza i član ekspedicije Stipe Tutiš.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju