Obavijesti Video Pretražite Navigacija
500. operacija

VIDEO I u medicini zamijenili čovjeka: Robot operira umjesto kirurga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roboti su zamijenili brojna zanimanja – no, da će robot operirati umjesto kirurga, malo je tko vjerovao. No, upravo se to događa u suvremenoj medicini. U općoj bolnici u Celju nedavno je izvedena 500. operacija.

Pacijent je na operacijskom stolu, a umjesto kirurgovih, operiraju ga 'ruke' - robota. 'Operativni zahvat nije kod pacijenta nego za konzolom. Kao joystick, vodi kirurg četiri instrumenta, radi s četiri ruke robota i zapravo radi za dva liječnika', kazao je Sandi Poteko, specijalist urolog iz Opće bolnice Celje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok

Kirurg sjedi za konzolom, gleda 3D sliku operacijskog područja i upravlja. Gore. I dolje. Čarape nisu neobična pojava. 'Da imaš bolji osjećaj za pedale, ne ide drukčije, moraš biti u čarapama', kazao je Poteko.

Pokret kirurga, jednak je pokret robota. 'Instrumenti koji se miču kao ruka, nema treskanja kao kod klasičnih zahvata i to nam daje nužnost preciznijeg rada', dodao je Poteko.

>>
Gospić: Ugledni kirurg dilao amfetamine

Daje im i manju mogućnost pogreške. Robot zamjenjuje teške, klasične operacije - od srčanih preko plućnih do ginekoloških i uroloških. Broj kirurških zahvata koje na godišnjoj razini izvede robot dosegao je gotovo pola milijuna i raste.

Mjesec prije mirovine, robotu se bez straha povjerio i Miroslav. Jučer je operiran, danas već u razgovoru s nama. 'Ja sam imao vrlo teške poteškoće s prostatom, zato sam se odlučio za robota. Puno je uspješniji, drugi dan već staneš na noge', kazao je pacijent Miroslav.

Manje boli, manje krvarenje, kraći boravak u bolnici. Računica kaže da je ušteda od bolovanja po pacijentu u prosjeku 2.000 eura. Brži oporavak i za Miroslava. 'Znate kako je kad odeš u mirovinu. Imaš svoje hobije, radiš sve ono za što prije nisi imao vremena', kazao je Miroslav.

Kirurg Poteko, sa svojim robotskim pomoćnikom iza sebe ima 300 operacija. Iako se zahvati izvode s manje ljudi nego na klasičnoj operaciji, bez asistenata se ne može. No uz puno manje posla. 'Da sam asistent na klasičnoj operaciji, bilo bi puno teže, fizički, puno duže traje, sam princip operacije je drukčiji, kako rezati, gdje rezati', kazao je doktor Ljubo Breskvar.

U Celju se broj zahvata u godini utrostručio! Robota upozna i velik broj hrvatskih pacijenata. Razlog jednostavan - robotska kirurgija unutar naših granica još je uvijek samo - priča i želja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene