Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispred nas samo...

Hrvatska bogatstvom državne imovine na 5. mjestu u Europi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispred nas na top listi europskih zemalja bogatih državnom imovinom nalaze se samo skandinavske zemlje

Hrvatska se nalazi u samom vrhu top liste europskih zemalja po bogatstvu državne imovine kojom raspolažu, no prema zaradi koju ta imovina ostvaruje, na samom smo dnu.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

31 milijarda i 400 milijuna eura vrijedi imovina kojom raspolaže Hrvatska, a u nju se ubrajaju nekretnine, zemlje i tvrtke u državnom vlasništvu.

>> DOZNAJTE što ostaje državno, a što se prodaje!

Time je Hrvatska dospjela na 5. mjesto u Europi po količini imovine kojom raspolaže, a ispred nas su samo najbogatije skandinavske zemlje - Norveška, Finska, Island i Švedska.

No, mjesto na toj rang ljestvici rapidno gubimo kada je u pitanju zarada koju ta imovina donosi.I dok skandinavske zemlje od državne imovine svake godine ubiru milijarde eura, Hrvatska naplati tek 300 milijuna eura što je tek 0,7% dobiti.

Vlada je najavila da će ovog tjedna u Sabor poslati strategiju upravljanja državnom imovinom za iduće 4 godine, a koja bi trebala osigurati zaradu od državne imovine. Plan je ostvariti 2% dobiti do 2015. godine.

U razdoblju od tri godine, pojedine tvrtke planira se, dio će dati u koncesije, tražiti partnere za njih ili ih izlistati na burzi. Strateški monopoli, poput Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma, ostat će u vlasništvu države.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene