Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatskim vojnicima koji su otišli na Golansku visoravan, kao dio mirovnih snaga UN-a, idućih će pola godine svakodnevica biti minska polja, povremene vojne prijetnje i neprijateljsko okruženje Izraela i Sirije. Prvi hrvatski kontingent posjetio je ministar obrane.


Smjena promatrača! Umjesto slovačke, hrvatska zastava na Golanskoj visoravni - zloglasnoj granici razdvajanja između Izraela i Sirije. 

Vezani članci Slika nije dostupna Sirija: Stanovnici i dalje bježe, nacrt rezolucije u UN-u Slika nije dostupna Izrael razmišlja o produženju moratorija na gradnju naselja

Iz UN-ove oaze mira, hrvatski će mirovnjaci smirivati međusobne napetosti i povremene vojne prijetnje. 

Život uz bodljikavu žicu i minska polja na Bliskom istoku izabralo je 95 hrvatskih vojnika.

Nije se bilo lako priviknuti na potpuno drugačiju kulturu i običaje. 

Za razliku od vojnog kampa, izvan njegovih zidina mnogo stroža pravila. 

Rigorozne zabrane vidljive na svakom koraku. U strahu od izraelskog nišana, ne puštaju nas u pustinjsku ophodnju s Hrvatima. Stranci moraju biti na oprezu. 

Kadrovi s užarenog asfalta snimljeni su kriomice. Sablasne ruševine na putu do grada Kunajtere. Rat kao da je tek završio. Kao podsjetnik na razaranja izraelske vojske, sve je ostalo netaknuto. Siromašno lokalno stanovništvo je u okruženju. Okolna brda drže Izraelci. 
 
Iako su idućih šest mjeseci na tisuće kilometara udaljeni od svojih domova, jedno je sigurno. Avanturistički duh ni na temperaturi od gotovo 40 stupnjeva, ove ljude nije napustio.