Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Gotovo desetljeće bolestan zbog ugriza krpelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelomična paraliza ruku, nogu i površinskih živaca, sve te simptome može izazvati ubod krpelja kojima ovo doba godine najviše odgovara. Krpelja ima svugdje - u ravnici, brdima i šumama. Liječnici kažu da su simptomi izazvani ubodom izliječivi. No, samo ako se dijagnosticiraju na vrijeme.

'Došlo je do sve jačeg utrnuća, došao sam na Rebro, ustanovili su bolest- triporeza spastica, ali ne i uzrok', priča Ivan Stojković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže Kujundžićev odlazak Privedeni predsjednici stranke Slobodna Hrvatska koji su jajima gađali vrata Ministarstva zdravstva Slika nije dostupna "Vratit će se Ivan..." Na Kupresu oboren Guinnessov rekord: Okupilo se najviše osoba istoga imena

Uzrok Ivanovih bolova je ubod zaraženog krpelja od prije gotovo 10 godina, točnije 1999. godine. Stojković ne krivi liječnike koji uzrok bolesti nisu otkrili ranije čime bi liječenje bilo znatno bezbolnije. Kaže, bio je na krivom mjestu u krivo vrijeme. Uzrok nakon nekoliko godina pronašla je liječnica karlovačke opće bolnice. Daje mu jaku antibiotsku terapiju koja je spriječila daljnju paralizu tijela. 

Idući je korak barokomora čiji tretmani bi mu pomogli da ponovno prohoda bez štaka. No kako je tvrtka u kojoj je radio već pet godina u stečaju, nema novaca za liječenje. Jedan tretman košta 400 kuna. 

Ivanu možete pomoću uplatom na broj tekućeg računa u Zagrebačkoj banci 3233706639.

Jedan od Stojkovićevih liječnika je i doktor Šnidaršić koji upozorava na opasnosti i komplikacije koje mogu nastati od krpelja.

'Simptomi mogu biti prikriveni. Ne mora se odmah razviti ispad da čovjek osjeća loše, da ima slabost ekstremiteta- to se može razviti mjesecima kasnije', kaže dr. Šnidaršić. 

U 70 posto slučajeva simptomi se javljaju odmah. Najčešće počinju s povišenom temperaturom. Zatim  počinje koćenje vrata te slabost u mišićima i vrtoglavica.

Struka ističe kako nema potrebe za širenjem panike, jer nisu svi krpelji zaraženi i pravovremenom reakcijom do komplikacija neće doći. No, pripazite, ljeto je njihovo doba.

Više u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene