Nakon vrućeg i sparnog vikenda, sjeverni i srednji Jadran čeka drastična promjena vremena.


Tjedan na Jadranu započeo je grmljavinom i pljuskovima. A zbog ciklone koja stiže, Meteo-alarm je izdao upozorenja za riječku i splitsku regiju. Njima uz obilnu kišu i olujni vjetar prijete i pijavice!

Vezani članci Kiša u Zagrebu U nedjelju i do 38 stupnjeva, a onda promjena: U jednom dijelu zemlje moguće i jače nevrijeme Udar munje/ilustracija (Foto: Boris Sčitar/Večernji list/PIXSELL) Meteorologinja otkriva kakav nas vikend čeka: Najprije ćemo se pržiti, a onda novi problemi

'Čovjeka može dići bez problema, baciti i slično. Ona može napraviti veliku štetu', rekao je Vlatko Vukičević, sinoptičar Pomorskog metereološkog centra Split.

Potencijalno opasno vrijeme: Opasnost od pijavica, visokih temperatura, a onda...

U nestabilnoj atmosferi, nad morem dolazi do kružnog uzlaznog strujanja toplog zraka. On se na određenoj visini ohladi te postane teži od okolnog zraka. Zbog toga pada i stvara olujne oblake koji uz pomoć vjetra formiraju svima poznat rotirajući oblik. Pijavice pak nestaju čim oslabi izvor toplog zraka, a to se događa najčešće kad izgube dodir s morem, odnosno kad se približe kopnu.

Ljeto je za sada počelo dosta kišovito. Ekstrema će biti i u kolovozu, kažu meteorolozi. 'U svjetlu klimatskih promjena pa čak i vremena koje nas je pratilo dosad, nije isključeno da bi moglo biti još ekstremnog vremena bilo u jednom ili drugom smjeru, odnosno kišovito ili sušno', rekao je meteorolog Dnevnika Nove TV, Dario Brzoja.

Stiže ciklona Klara: Mogući grmljavinski pljuskovi i pijavice

Kiša je i u pondjeljak diljem obale. Nekima nije smetala. 'Osvježenje će dobro doći. Bila je sparina ovih dana', kazala je Andrea iz Splita.

Tmurno vrijeme već je danas otjeralo kupače sa splitskih plaža. Ostali su samo najhrabriji. Turisti su se preselili na Rivu, s kišobranima u ruci. 'Malo mi je pokvarilo planove. Ne mogu se izležavati na plaži kao što sam planirao', rekao je Tarja, turist iz Norveške koji je svoj godišnji odmor odlučio provesti u Splitu.

Loše vrijeme na Jadranu trajat će do četvrtka, kada se očekuje povratak ljetnih vrućina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook