Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitka kod Majsecova mlina

VIDEO: Donja Stubica vratila se u 1573. godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donja Stubica vratila se u davnu 1573. godinu. Kod Majsecova mlina uprizorena je bitka plemićke vojske i seljaka predvođenih Matijom Gupcem.

Pohod na Zagreb zaustavila je Tahijeva vojska, no legenda o Seljačkoj buni živi i danas. Matija Gubec je s golorukim i nenaoružanim seljacima prije više od 400 godina krenuo u obračun s feudalnim gospodarima. Povijesni događaj Seljačke bune uprizoren je u Donjoj Stubici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjećanje na Rudija Nebo su parali njemu u čast: 'Hrvat sam i ne mogu pucati na svoj narod' Slika nije dostupna Hrvatska pomaže Otac i sin ujedinili Hrvatsku - 'Želim mu svaki mjesec uplaćivati novac dok god mogu'

'Došli smo ovdje obraniti čast kmetova i biti na pravednoj strani, borit ćemo se do zadnjeg, povijest nije bila na našoj strani, ali borba će biti prava i žestoka', rekao je 'kmet' iz Slavonije.

Nakon okupljanja kod donjostubičke crkve seljaci su krenuli prema Majsecovom mlinu. Na tom mjestu uprizorena je bitka, kako u povijesnim knjigama piše 'Krvave kronike glas'.

Na bojnom polju slabo naoružane seljake dočekala je dobro naoružana vojska Franje Tahija. Iako bez oružja seljaci su pružali žestok otpor, tako da se do posljednjeg trena nije znao pobjednik. Feudalna vojska uz pomoć topova i vatrenog oružja uspjela je savladati kmetske vojnike.

'Bitka je bila kao i u proteklih četristotinjak godina, uspjeli smo se opet obraniti', rekao je 'Franjo Tahi'. Bitku je pratilo više od 3.000 gledatelja, koje su vitezovi, kmetovi, svećenici i brojni vojnici vratili u daleku povijest, povijest o legendarnom Matiji Gupcu.

Da legenda uistinu živi, dokaz su i brojni posjetitelji koji nisu skrivali oduševljenje bitkom. 'Vrhunski, vrhunski, prva liga, to je ono pravo da se vidi kako su ljudi nekada živjeli', rekao je jedan posjetitelj.

Kako nas uči povijest pobuna je ugušena. Gubec je nekoliko dana poslije pogubljen u Zagrebu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene