Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanje na Rudija

Nebo su parali njemu u čast: 'Hrvat sam i ne mogu pucati na svoj narod'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko jedne proslave nema podjela. U čast Rudolfu Perešinu, heroju Domovinskog rata, već 18-tu godinu održava se aeromiting u Gornjoj Stubici. Perešin je 91.-ve avionom JNA sletio u Austriju i prešao na hrvatsku stranu. Ostat će zapamćen i po rečenici - "Hrvat sam i ne mogu pucati na svoj narod".

Nebo iznad Gornje Stubice, parali su avioni. Osamnaesti put Rudolfu Perešinu u čast. Za heroja Domovinskog rata, sugrađani ne štede riječi. 'A Perešin... Ratni heroj, kaj drugo reći... Da je bilo takvih više, možda bi rat prije završio' kaže jedan sugrađanin.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Vladimir Putin Kim Jong Un ide u Rusiju Putin na korak do sporazuma od kojeg strahuje svijet: Moskva i Pjongjang kuju pakleni plan Slika nije dostupna bankar iz Italije "Zatvorio sam oči i ponadao se da će sve dobro proći": Heroj spasio djevojčicu koja je pala s petog kata

Sjećanje na Rudija, prema riječima njegove supruge, obveza je da se povijest ne zaboravi. Na ovaj dan naviru mnoge emocije i simpatična sjećanja. 'Prvo me zbunio totalno jer je rekao 'ja sam ovdje vadi me kako znaš', odmah sam shvatila da je u Austriji jer smo imali taj dogovor. Ja sam rekla - 'kupi špeceraj', kaže nam Ljerka Perešin.

Legendarna akcija 'Bljesak': 'Jedva smo čekali naredbu Franje Tuđmana'

Prelet preko tri zračna prostora i to s borbenim avionom, hrabrost je kojoj se svi i nakon 20 godina dive. 'On nije mogao znati što će se dogoditi kad uđe u Austriju i kad bude sletio dolje, poduzeo je veliki rizik, međutim tu se vidi njegovo srce i hrabrost', kaže brigadni general, Dražen Ščuri, zapovjednik HRZ-a.

Nebo nad Hrvatskom čuvao je sve do 1995. godine, kada je život izgubio u operaciji Bljesak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene