Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak zime

VIDEO: Jaka bura, minus, snijega i do pola metra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velike količine snijega, orkanska bura i otežan promet nas očekuju danas.

Bit će to, po najavama meteorologa, najhladniji dan ove godine. U Delnicama je već jučer palo 30 centimetara snijega i puhala je jaka bura. Jedva da se otopio stari snijeg i već je pao novi. Zimska oprema nužna je na cestama kroz Gorski Kotar. Pod snijegom i autocesta Rijeka-Zagreb. Sve su zimske službe, ljudstvo i mehanizacija, na terenu, radi se 24 sata no vrijeme jednostavno ne dopušta dobre uvjete za vožnju. Pretjecajni trak se ne čisti. 'Činimo sve što možemo, radimo danonoćno da osiguramo nesmetan promet, no vrijeme je takvo kakvo je', kaže Valentin Crljenko iz Autoceste Rijeka-Zagreb. Slična situacija je i u Lici.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Nevrijeme na moru U prekidu brojne linije Snijeg i orkanska bura stvaraju velike probleme u prometu: Na A1 prevrnula se prikolica, ne putujte ako ne morate

>> Na cestama ponovno olujni vjetar i zimski uvjeti

U gorju bi moglo pasti i do pola metra snijega, u nizinskim predjelima do 20 centimetara 'Preporuka je iz Hrvatskog autokluba da se ne kreće na put bez zimske opreme, a dakako svi koji mogu neka odgode putovanje za neke bolje vremenske prilike', savjetuje Andrej Prosoli iz HAK-a. Zbog vjetra su u prekidu i katamaranske linije, iz Rijeke prema Lošinju i Novalji te iz Splita prema Visu i Lastovu. No, prava zima kreće sutra. U unutrašnjosti temperature u minusu, malo gdje bez snijega, a gdje nema snijega bit će kiše. Na proljeće ćemo se načekati. Snijeg i vjetar neće zaobići ni druge dijelove Hrvatske. Ovo snijega što je palo jučer tek je zapravo početak snježnog i hladnog vala koji je stigao noćas!  Visine snijega izmjerene jučer u 13 sati su 158 cm na Zavižanu, na Plitvicama 62 cm, 31 cm u Delnicama, ali na Plitvicama i u Delnicama može se reći, i prije novih mjerenja, da je jučer palo više od 20 cm, jer je padao cijeli dan. 

U nizinama do 20 cm snijega

Tijekom današnjeg dana očekuje se novi snijeg - u gorskoj Hrvatskoj oko 50 cm, u središnjem kopnenom dijelu između 10 i 30 cm, a u ostalim krajevima, a to vrijedi čak i za Jadran, oko 10 cm snijega. No, temperature neće biti sibirske, nego zimske, ali najveći problem bit će osjećaj hladnoće zbog jakog vjetra - u svim krajevima puhat će jak sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, a na južnom dijelu jako i olujno jugo. U unutrašnjosti ujutro između -3 i nula, u gorju do -6. Bura koja će noćas i sutra puhati podno Velebita imat će i orkanske udare, dakle preko 100 km/h. No, dobra je vijest da ovo sve skupa neće dugo trajati.

Zbog orkanske bure zatvorena A1 od Sv. Roka do Maslenice

Od 17,45 sati, za sav promet zatvorena je dionica autoceste A 1, između čvorova Sveti Rok i Maslenica, zbog orkanske bure, izvijestio je Hrvatski auto-klub. Obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog (D 50, D 27 i D 54), dok ostali idu preko Gračaca, Obrovca i Karina (D 50 i D 27). Samo za osobna vozila otvorene su: državna cesta D 54 Maslenica-Zaton Obrovački i Jadranska magistrala (D 8) od Novog Vinodolskog do Svete Marije Magdalene.

Na dionici autoceste A 6, Rijeka-Zagreb, od Kikovice do Delnica zabrana je prometovanja za teretna vozila teža od 3,5 tone, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp prikolicama, zbog olujnog vjetra. Za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle promet je zabranjen na Krčkim i Paškim mostovima (I. skupina), a dodatno i za vozila s natkrivenim teretnim prostorom na Jadranskoj magistrali od Bakra do Novog Vinodolskog (D 8). Na graničnim prijelazima nema čekanja.

Zbog jakog vjetra, u prekidu je trajektna linija prema otoku Pagu: Prizna-Žigljen, te katamaranske: Rijeka-Mali Lošinj, Rijeka-Novalja, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Vis, dok trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene