Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajkaši glađu

VIDEO: Dok su kucali na vrata, ništa nisu postigli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikada, kao u godini na izmaku mediji nisu bili toliko preplavljeni vijestima o štrajku glađu.

Iskustva su to ljudi, koji kažu kako drugog izbora nisu imali, osim štrajka glađu, koji je sam po sebi radikalna metoda i koji na kraju krajeva može naštetiti najviše njima samima. 'Moje dijete je zašlužilo da ja njoj ovim činom i ovim štrajkom pomognem, jer ona štrajka glađu čitav život', rekao je još 7. prosinca Kardaš, ustrajući u tome da svojoj kćeri pomogne, pošto-poto. 'Imao sam cilj i nisam odustajao. Da sam bio imalo labilan u tome, vjerojatno ne bih uspio', rekao je za Provjereno Franjo Kardaš, koji je glađu štrajkao zbog svoje teško bolesne kćeri.

Pročitajte i ovo Provjereno: Tvornica u Vrginmostu - 2 Direktor uhvaćen u laži Horor u jednom od najsiromašnijih dijelova Hrvatske: ''Meni je četiri dana išla krv na usta i na nos", "Povraćamo od toga, ne možeš ni gledati, grize" Kineska tvornica u Vrginmostu Donosi Provjereno Tope i prerađuju plastiku u središtu mjesta, građani tvrde: "Truju nas, povraćamo od tog smrada! Iz vreća ispadaju štakori, živi i mrtvi"

Cijelu godinu Franjo traži da mu se regulira status roditelja-njegovatelja za njegovu kćer, a zbog toga je i punih deset dana štrajkao glađu ispred zgrade Ustavnog suda u Zagrebu. Prilazili su mu mnogi, no ne i oni, koji o sudbini njegove obitelji mogu direktno odlučivati. Njegova osmogodišnja kći Monika boluje od kronične upale štitnjače i dijabetesa, a Franjo kaže da je čekao još jednu godinu, kako ne bi došao pred Ustavni sud u štrajk s natpisom za tri bolesti, već za njih deset.

'To nije ucjena, već apel javnosti da vidi istinu'

Tako je i shvatio kako mu je jedino rješenje štrajk glađu, kako bi pokušao pomoći svojoj kćeri. Pitanje koje se postavlja i nameće logično jest radi li se ovdje o očajničkom potezu, ili legitimnom načinu istjerivanja pravde. 'Ako vas ignoriraju 20 godina, kao dosad, onda se čovijek dovede u situaciju koja nije očajnička, već jedina preostala i da je to jedini čin koji on još može učiniti', objasnio nam je Josip Kokić. 'Nije to ucjena, niti društvo ima obavezu to ispuniti, ali je to poziv ostalim građanima da razmotre istinu i je li pravedno to što ta osoba traži', kaže liječnik dr. Slobodan Lang.

Lang je i jedan od pionira ovakvog načina prosvjeda u našoj zemlji, jer on je još u 80-im godinama prošlog stoljeća, zajedno sa skupinom liječnika podržao štrajk kosovskih rudara. Lang isto tako tvrdi kako štrajkaše ne možemo sve svoditi u isti koš, jer postoje oni koji nisu i oni koju su svjesni toga što rade. 'Štrajk glađu mora se pratiti od početka i mora se utvrditi odgovornost da li je ta osoba donijela razumnu odluku, odnosno da ta osoba nije bolesnik', objašnjava Lang. Slučajevi koji su mediji ove godine pratili, tvrdi Lang, posljedica su stanja u zemlji.

18 puta štrajkao glađu

Kokić je s druge strane štrajkaš glađu, koji je svojim činom htio potaknuti svijest građana, a štrajkao je kaže, na Ovčari u apelu za Vukovar, da se napravi referendum o ulasku u NATO te je tražio od Crkve da se odrekne 40 milijuna kuna za Grad Vukovar, odnosno četvrtine iznosa, koju je prvi put dobila od države. Posljednji put, štrajkao je prije samo mjesec dana, i to protiv Vlade i za spas obraza nacije, a sam kaže kako je dosad ukupno glađu štrajkao 18 puta, i svaki puta, kaže, činio je to za opće dobro. 'Nikad nisam to planirao. Jednostavno mi dođe misao, koja me tjera da učinim nešto', priča Josip Kokić.

Mnogi su se ove godine odlučivali za štrajk glađu, od radnika Salonita, Dalmatinke Nove do splitske Željezare. Jedan od njih je i Jozo Marić, voditelj Hrvatske udruge sindikata u Splitu. 'Mnogi su mi rekli da sam lud i pitali me što ja imam s tim', rekao je. Mnogi su ih ružno gledali i pokušali ih odvratiti od njihovog nauma, no oni nisu posustajali. Kao vođa sindikalista, Jozo se radnicima Salonita dvaput pridruživao u štrajku glađu, a tvrdi kako su u osam dana štrajka uzimali samo vodu. Posljedice suzdržavanja od uzimanja hrane mogu biti opasne po zdravlje, a prvo trpe mozak i živčani sustav, jer ne dobivaju glukozu, ktvrdi nutricionist dr. Ignac Kulier.

Vlasti reagiraju pet do 12

'Mislim da je svjetski rekord negdje oko četiri tjedna', dodaje Kulier, a nakon toga, kaže, nastupaju nepovratne promijene u tijelu te može nastupiti i smrt. No, naši sugovornici, na svu sreću, osim nekih blažih simptoma, nisu imali većih problema, a štrajk glađu za njih je bio nužno zlo i sredstvo za istjerivanje pravde. 'Vrijedilo je i mi smo postigli cilj. Ničeg mi nije žao', zaključio je marić. Žalosno je da su vlasti reagirale, tek kad su danima narušavali svoje zdravlje u tvornicama ili ispred javnih ustanova. tako je Franju, tek deseti dan štrajka, ispred suda posjetio sam ministar zdravstva Darko milinović i postigao dogovor s njim, no niti nakon tjedan dana, Franjinu obitelj nije nitko kontaktirao iz Ministarstva.

Pitanje je hoće li sve ostati samo na pustim obećanjima, ili će Monika napokon dobiti ono što joj pripada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene