Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Županji neuobičajena pojava. Oko 200 parova sova doselilo se u središte toga posavskog gradića. Noćna je ptica pobudila zanimanje mnogih, ali i otvorila staru priču o praznovjerju.


Središte Županje, gotovo da nema stabla bez barem jednoga stanara. Dok sove danju miruju, noću raspiruju maštu. 'Kažu, tu će netko umrijeti, tako su bake pričale prije', pričaju građani. U noćnom glasanju sova nema ničega misterioznog niti zastrašujućeg. Dapače, huk sova u ovo doba godine znači njihov ljubavni zov. 'U vrijeme parenja klepeću krilima i svaki put se čuje hu-hu. Kad dođe njihov ljubavni pir, one dosta udaraju krilima, pa se dosta čuju. Ali to većinom u večernjim satima i po noći', rekao je Dragutin Kamenski, uzgajivač ptica.

Vezani članci Policija, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Tragedija u Županji: Djevojka (14) preminula u kupaonici, sumnja se na trovanje ugljičnim monoksidom Sova (Foto: Screenshot/YouTube) Pronađen dobar razlog zašto Harry Potter nikada ne bi postao čarobnjak da je Rus

Sova je korisna ptica, reći će nam ovaj ljubitelj i promatrač ptica. 'Te su ptice daleko korisnije nego što mi mislimo. Ne treba ih uklanjati, jer one nikom ne prave štetu. One se hrane muhama, miševima, ponekad sitnim pticama', dodaje Kamenski. U priče iz davnina da je sova došla nagovijestiti smrt više nitko ne vjeruje. Županjci sa simpatijama gledaju na svoje sove.