Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik.hr

JESMO LI U OPASNOSTI? Sigurnosni stručnjaci o prijetećem videu islamista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Video s islamističkom prijetnjom upućenoj, između ostalog i Hrvatskoj, nema neki poseban do sada nepoznat značaj, rekao je za Dnevnik.hr jedan stručnjak za terorizam.

Snimka na kojoj se čuje muški glas kako izriče niz prijetnji zemljama u okruženju, pa tako i Hrvatskoj, na YouTubeu se pojavila prije nekoliko dana. Koliko je to stvarna prijetnja ili je to samo još jedan u nizu videa, pitali smo stručnjaka za terorizam.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Maltretiranje djevojke u Splitu Zbog videosnimke nasilja Tri maloljetnice i maloljetnik koji su zlostavljali djevojku i sve snimali pušteni na slobodu

Nije nikakva novost da islamisti smatraju da se i Hrvatska nalazi na teritoriju kojeg bi voljeli prisvojiti, međutim konkretnih ozbiljnih prijetnji nema.

'Ovaj video može značiti sve, i ne mora značiti ništa. Naravno, na razini opće opasnosti, Hrvatska je pod islamističkom prijetnjom zbog geografskog položaja u kojem se nalazi, ali i zbog članstva u NATO-u. Međutim, konkretne prijetnje za Hrvatsku nema. Ona nije izravna meta, pa ni onima s islamističkim predznakom. Prijetnja kalifata je opća i ona je tu, ali konkretnog straha za Hrvatsku nema', rekao je stručnjak za terorizam koji nije želio biti imenovan.

PRIJETNJA ISLAMISTA HRVATSKOJ: 'O Kroatija, past će ti demokratija'

Također napominje kako ovu situaciju treba gledati i u okviru toga da put od prijetnje do opasnosti ne mora nikada biti prijeđen. To je strateška igra, a Hrvatska nije pasivan promatrač, smatra. Ipak, da se pojavi još deset ovakvih videa, za Hrvatsku nema konkretne opasnosti.

Podsjeća kako se teroristi već godinama jako dobro služe modernom tehnologijom i društvenim mrežama. To je metoda zastrašivanja i nije ništa neobično. U predvidivom razdoblju u budućnosti, tvrdi, nema nikakve konkretne opasnosti za Hrvatsku.

Profesor Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku, kaže kako je ovaj video u pravilu propaganda. 'Ovo je jedan uradak kojim bi se trebale baviti obavještajne službe, a ne javnost. To je počelo kao propaganda kada su već objavili kartu na kojoj se nalazio prostor Balkana. Ovaj video pokazuje istu stvar. Proširuje Islamsku državu i na ove prostore riječima koje razumiju stanovnici koji tu žive. Ovo gledam kao oblik propagande i nastavka propagandnih materijala koje dolaze od sljedbenika tvorevine Islamska država', rekao je Cvrtila.

'Ovo je još jedan dokaz da u regiji postoje sljedbenici IS-a'

'Ovo je još jedan dokaz da očito postoje skupine ljudi koji su sljedbenici tzv. Islamske države iz regije i to je upozorenje sigurnosno obavještajnim strukturama da povećaju pozornost prema tim grupama. I onima koji bi mogli biti prijetnja.

Sama prijetnja je u ovom trenutku potpuno neostvariva, jer ovo nije prostor Iraka i teško da bi se mogla realizirati, ali ne treba isključiti mogućnost eventualnih terorističkih napada koji bi se možda mogli odigrati i na našem prostoru s ciljem zastrašivanja stanovnika', kaže Cvrtila.

Na pitanje kako bi se mediji prema ovakvim videima trebali postaviti, Cvrtila kaže da u njemu nema ništa uznemirujuće i da razumije da je ta vrsta sadržaja medijima zanimljiva. 'Ako gledamo s etičke strane, u videu nema nešto što bio neprimjeren sadržaj i da ga mediji ne bi mogli objaviti. On nije sam po sebi nešto posebno uznemirujuć. To su sadržaji interesantni medijima, pa razumijem da postoji interes da se objavljuju', zaključuje Cvrtila.

Leko: Ne treba se bojati prijetnji Islamske države

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je u srijedu da se hrvatski građani ne trebaju bojati prijetnji Islamske države, objavljenih proteklih dana na YouTube profilu "Put Hilafeta".

"Ne treba se plašiti, Hrvatska je vrlo dobro organizirana u smislu obrane nacionalnih interesa i vlastite sigurnosti. Trebamo raditi sve da ostane tako, a sigurnost i mir su prioritet svih i tu, na sreću, nemamo velikih dispariteta", rekao je Leko na konferenciji za novinare u Saboru.

U svijetu je sve više sukoba, a Hrvatska nije izuzeta iz svjetskih procesa. "Zato smo tražili da budemo članica EU, koja je, po našem sudu, dobar okvir za demokratski razvoj i opći prosperitet Hrvatske, kao i NATO savez", kazao je Leko.

Poruka u kojoj navodni džihadisti Islamske države najavljuju da će osvojiti Hrvatsku, Srbiju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Kosovo objavljena je 10. srpnja na YouTube kanalu "Put Hilafeta", koji i inače objavljuje radikalni islamistički sadržaj.

Na snimci u videu čuju se ove riječi: 'Radujte se, oj Balkanci, bliže vam se bolji dani, dolaze vam muslimani, mi smo islamski hilafet. Raduj se, o ti Srbija, bit ćeš dio na islamija iako ti to ne prija, mi smo islamski hilafet. Raduj se, o Kroatija, past će ti demokratija, Božji zakon, pravda svima mi smo islamski hilfet. Raduj se, o Crna Goro, dolazimo mi uskoro. Bit ćeš naše mjesto novo, mi smo islamski hilafet. Bosna i Hercegovina, eto vam mudžahedina, past će glave murtedina, mi smo islamski hilafet. Radujte se Albanija, Kosovo, Makedonija, vratit ćemo vam šerijat, mi smo islamski hilafet. Raduj se i ti Obama pobjeda pripada nama, mi smo sinovi islama, mi smo islamski hilafet', poruka je koja se čuje u videu. (I.Domitrović/Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene