Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na riječkome je sudu počelo suđenje Josipu Mraoviću za silovanje američke košarkašice Ilishe Jarret. Početak dugoočekivanog suđenja zasjenio je incident optuženika pred sudom.


Josip Mraović je danas, pri dolasku na sud, ponovno izazvao incident, kao i prošloga puta kada je psovao okupljene novinare, snimatelje i fotoreportere. Ovoga puta je dvije vrećice sa životinjskim kostima bacio na pod među izvjestitelje govoreći: "Evo vam da se imate oko čega klati, niste vi psi, jer psi to ne rade, to rade kojoti i vukovi, bando". 

Vezani članci Ispovjesti žrtava silovanja u Provjerenom - 6 Potresne ispovijesti žrtava: Slovi kao markantan i simpatičan, a siluje maloljetnice - ''Imaš super usta, baš za pušenje'' Slika nije dostupna Jarret tuži Mraovića za uvrede

Ponovljeno suđenje na riječkome Županijskom sudu trebalo je započeti sredinom rujna, ali su Mraovićevi odvjetnici zahtijevali izuzeće predsjednice sudskog vijeća u ovome predmetu Đurđe Jovanić i predsjednika Županijskog suda u Rijeci Veljka Miškulina. Postupak u Rijeci je započeo nakon što je Vrhovni sud RH odbacio mogućnost izuzeća predsjednika suda, a on sutkinje Jovanić.

Na početku današnjeg ročišta pročitana je optužnica te su saslušana dva svjedoka. Postupak je zatvoren za javnost, a Illisha Jarett danas nije bila na ročištu.

Mraović je optužen za silovanje, to jest da je u svom hotelu u
Gospiću ušao u sobu Ilishu Jarrett te joj nasilno gurnuo prst u anus, nakon čega ga je ona izbacila iz sobe.

Na prvom suđenju na gospićkom Županijskom sudu Mraović je oslobođen optužbi, a predsjednik sudskog vijeća u tom predmetu sudac Branko Milanović u obrazloženju presude naveo je da ni prst ni anus nisu spolni organi te da se zavlačenje prsta u anus ne može poistovjetiti sa silovanjem jer bi se tada "i svako drugo neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem".

Vrhovni sud prihvatio je žalbu Državnog odvjetništva te vratio predmet na ponovno suđenje pred posve izmijenjenim sudskim vijećem.

U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud je naveo da je sudac pogrešno protumačio zakon, da su počinjene bitne povrede kaznenog postupka i da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

Vrhovni sud ustvrdio je kako je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da se ne radi o kaznenom djelu silovanja jer nema obilježje spolne radnje izjednačene sa spolnim odnosom.

Suđenje se nastavlja sutra.

Novinari ogorčeni

Županijsko vijeće Hrvatskog novinarskog društva (HND) Primorsko-goranske županije izrazilo je u priopćenju za javnost ogorčenost postupcima Josipa Mraovića i njegovih odvjetnika.

U priopćenju se ističe kako su riječki novinari, izvjestitelji sa
suđenja Josipu Mraoviću, optuženom za silovanje američke državljanke Ilishe Jarrett, ogorčeni postupcima optuženika i njegovih odvjetnika Zvonimira Hodaka i Velimira Došena.

"Odvjetnici na to nisu reagirali, niti su pokušali spriječiti svoga branjenika u tom činu. Kako se sličan ispad već dogodio na prošlom ročištu, moglo se očekivati da branitelji ne će dopustiti takvo ponašanje optuženika, ali su to propustili učiniti. Njihovu pasivnost novinari su doživjeli kao još jednu uvredu", navodi se u priopćenju.