Slučajevi ptičje gripe zabilježeni su u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj, a dio mesa sa zaražene farme u Mađarskoj stigao je i u Hrvatsku.

Galerija


Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata pojačala je kontrolu biosigurnosnih mjera na farmama na području Hrvatske koje drže perad nakon što je istočna Europa zabilježila porast visoko patogene influence ptica H5N8 s više od 10 prijavljenih slučajeva u četiri zemlje EU-a.

Vezani članci Civilna zaštita, ilustracija Inspektori pokušali ući u kafić, vlasnik ih spriječio i ispsovao Slika nije dostupna Split: Uhićena tri švercera mesa i duhana, među njima i policajac

Slučajevi ptičje gripe zabilježeni su u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj, priopćila je Veterinarska inspekcija, napominjući da je prvo izbijanje bolesti zabilježeno u Poljskoj u populaciji purana nakon što je u blizini Lubelskie pronađen zaraženi divlji jastreb.

Veterinarska inspekcija je izvijestila da je 16. siječnja od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede zaprimila službeni zahtjev za žurno postupanje.

Zasad nije poznato je li meso u sebi zaista imalo virus jer ono što su inspekcije zatekle u trgovinama i mesnicama je odmah otišlo u spalionicu. Dakle, veći dio toga građani su pojeli, pa ako je virusa i bilo, ljudi ne bi trebali osjetiti nikakve posljedice. Tu najveće posljedice mogu biti za peradarski sektor u slučaju da se ptičja gripa pojavi u dvorištima jer onda slijedi eutanazija peradi.

Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo je na upit Dnevnika Nove TV ponovivši da opasnosti za građane nema. Na stranicama ministarstva objavljena je obavijest o ptičjoj gripi, a jedan je odlomak posvećen ovom slučaju s Mađarskim mesom. Problem je u tome što je prva obavijest o svemu došla od inspektorata, a trebala je od ministarstva.

Neškodljivo uklonjeno 864,5 kilograma mesa peradi radi sprečavanja širenja bolesti

Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane obavijestilo je mađarsko tijelo za veterinarstvo da je meso peradi koje potječe s farme zaražene visoko patogenom influencom ptica H5N8 te druge farme koja je u tom trenutku bila pod sumnjom na zarazu tim virusom dopremljeno u sedam objekata u Hrvatskoj.

Veterinarska inspekcija navodi da je odmah po zaprimljenom zahtjevu provela nadzor kod subjekata u poslovanju s hranom u koje je prema dobivenim distribucijskim listama dopremljeno 5416 kilograma mesa peradi. Kod subjekata je zatečeno 864,5 kilograma mesa peradi koje je neškodljivo uklonjeno radi sprečavanja širenja bolesti na drugu perad i ptice.

Veterinarska inspekcija napominje da za taj podtip virusa dosad nije dokazano da uzrokuje bolest kod ljudi, već je zarazan za perad i druge ptice.

Ptičja gripa zarazna je bolest domaće peradi i drugih ptica, koju uzrokuje tip A virusa influence. Jako patogeni sojevi virusa dovode do visoke stope smrtnosti u većine vrsta peradi i ptica.

Savjeti za sprječavanje unosa virusa s divljih ptica na domaću perad

U uzgoju peradi treba održavati visoku razinu biosigurnosti kako bi se spriječio unos virusa s divljih ptica na domaću perad i spriječio izravni kontakt divljih ptica s domaćom peradi, pernatom divljači i pticama u uzgoju, kažu u Veterinarskoj inspekciji.

Preporučuje se držanje peradi u zatvorenim nastambama, odnosno nastambama prekrivenim tkaninom ili krovom, držanje hranilica i pojilica u zatvorenim ili natkrivenim prostorima u kojima je spriječeno slijetanje divljih ptica i kontakti divljih ptica s hranom i vodom.

Pridržavanje mjera zabrane korištenja površinskih voda kojima imaju pristup divlje ptice ili vanjskih spremnika koji nisu zaštićeni od pristupa divljih ptica moguće je bitno smanjiti rizik od prijenosa virusa na domaću perad i uzgojenu divljač. (Hina)