Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propješačila most na Muri

Pusić na najsjevernijem graničnom prijelazu: 'Ovo je stvarni posljednji korak ka EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić posjetila je danas najsjeverniji hrvatski granični prijelaz - Mursko Središće, propješačila je most na rijeci Muri i tako prešla državnu granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, te dopješačila do slovenskoga graničnog prijelaza Petišovci.

"Ovo je simboličan, ali i stvaran posljednji korak prema Europskoj uniji", rekla je potpredsjednica Pusić . Istaknula je da se 30 sati prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) osjeća fantastično jer će završiti posao koji je počeo prije 12 godina, i u kojem je ona, kako je rekla, na više načina sudjelovala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvala braniteljima 'Branitelji su nam dali slobodu, NATO sigurnost, a EU će donijeti blagostanje' Slika nije dostupna Strana izaslanstva u Saboru 'Hrvatska se vraća kamo je uvijek pripadala'

>> EKSKLUZIVNO Milanović: Ako sad ne iskoristimo šansu, onda nećemo nikad!

Ministrica Pusić osvrnula se na sve uspone i padove koje je naša zemlja prošla na putu u punopravno članstvo EU-a, rekavši da je ponekad izgledalo kako nećemo uspjeti, ali da smo kao država pokazali veliku razinu političke zrelosti. Dodala je da je Hrvatska sada u europskome prosjeku, ali smatra da nas to ne smije zadovoljavati. "Imamo dvije do tri godine da pokažemo što možemo još napraviti i koliko možemo napredovati, a to ćemo učiniti našom pameću i znanjem", istaknula je Pusić i dodala kako je naš iskorak pokazatelj i ostalima s područja jugoistočne Europe da i oni mogu biti dio velike europske obitelji.

U pratnji ministrice Pusić bili su međimurski župan Matija Posavec i gradonačelnik najsjevernijega hrvatskog grada - Murskog Središća - Dražen Srpak, dok je hrvatsku delegaciju na slovenskom graničnom prijelazu Petišovci dočekao župan Općine Lendava Anton Balažek.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je je kako će ulazak Hrvatske u EU puno značiti svim stanovnicima pograničnoga područja. Govoreći o naseljima uz najsjeverniji hrvatski granični prijelaz, od kojeg je Mađarska udaljena pet, a Austrija 35 kilometara, Posavec je naglasio kako europska iskustva govore o napretku područja uz granice, a to očekuje i od ovoga dijela Međimurja. Potpredsjednicu Vlade izvijestio je o potrebi gradnje novoga mosta na Muri i obilaznice oko Murskog Središća.

Nakon 1. srpnja granični prijelaz Mursko Središće bit će zatvoren, a hrvatski granični policajci preselit će se na slovenski granični prijelaz Petišovici gdje će raditi sa slovenskim kolegama dok Hrvatska ne postane članica Schengenskog sporazuma kada će granične kontrole biti u potpunosti ukinute. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene