Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vesna Pusić neće nastaviti put prema mjestu glavne tajnice UN-a.


Vesna Pusić u otvorenom je pismu obavijestila javnost o svom odustajanju od kandidature za glavnu tajnicu UN-a.

Vezani članci Albin Kurti i Ursula von der Leyen Premijer Kosova u jeku krize najavio kandidaturu za članstvo u EU-u: "Prirodno nam je mjesto u toj kući" Slika nije dostupna 'Kina ima 'pozitivno razumijevanje' za kandidaturu'

Pismo prenosimo u cijelosti

Poštovani,

Vlada Republike Hrvatske, u mandatu 2011.-2016., nominirala me za kandidatkinju za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Temeljem Rezolucije Opće skupštine UN-a, donesene u rujnu 2015. godine, postupak selekcije glavnog tajnika UN-a donekle je modificiran i otvoren za javnost. Novina uvedena u postupak bila je javna prezentacija kandidata, uključujući i pitanja predstavnika država članica, u trajanju od 2 sata pred Općom skupštinom UN-a. Prije te prezentacije, svaki je kandidat bio dužan poslati tekst o svom viđenju budućnosti UN-a, koji je proslijeđen svim državama članicama. U samom tijeku postupka uvedene su još neke novine: svaki kandidat je imao jednosatnu priliku individualno razgovarati s Vijećem sigurnosti; predsjednik Opće skupštine i medijska kuća Al Jazeera organizirale su panel raspravu za sve kandidate pred širokim auditorijem predstavnika država članica te različitih zainteresiranih institucija i organizacija civilnog društva; niz instituta, sveučilišta, organizacija civilnog društva, medijskih kuća i međunarodnih foruma organizirali su predavanja, panel rasprave, razgovore i intervjue za pojedine kandidate.

Kao hrvatska kandidatkinja sudjelovala sam u svim tim javnim prezentacijama i aktivnostima, kao i u razgovorima zatvorenima za javnost – primjerice, prezentacija pred Vijećem sigurnosti. Svi moji javni nastupi i intervjui dostupni su na društvenim mrežama i internetskim portalima. Moji javni nastupi u UN-u dostupni su i na mojoj internetskoj stranici posvećenoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a.

Jasno sam zastupala svoje viđenje UN-a, organizacije koja ponovno dobiva na značaju i potencijalnom utjecaju. No tu zadaću koja joj predstoji, moći će ispuniti samo novim, kreativnim pristupom, oslobađanjem pretjerane birokratiziranosti, jednostavnijom organizacijskom strukturom, snažnim povezivanjem s državama članicama, regionalnim organizacijama, ali i civilnim društvom i znanstvenim institucijama, uključivanjem svih segmenata društva u prevenciju i razrješavanje sukoba, te intenzivnijom komunikacijom s globalnom javnošću.

Uvođenje svjetske javnosti u prvu fazu postupka izbora glavnog tajnika UN-a dramatično je doprinijelo porastu interesa za UN. Bilo mi je veliko zadovoljstvo i izazov sudjelovati u tom povijesnom događaju i zastupati iskreno i argumentirano svoju viziju budućeg razvoja UN-a. Takav novi postupak privukao je niz kvalitetnih kandidata, u konačnici ukupno 12. Jedan dio kandidata dolazi iz institucija UN-a, s dugim prethodnim iskustvom rada unutar same organizacije. Druga polovica ove grupe kandidata, uključujući i mene, su ljudi s velikim političkim i međunarodnim iskustvom, ali bez prethodnog iskustva rada u UN-u. Bilo je jasno da će se, između ostaloga, odlučivati i između ova dva temeljna profila, od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti UN-a, postalo je jasno da će izbor novog glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u. Iako u Vijeću sigurnosti predstoji još nekoliko krugova izjašnjavanja prije konačnog izbora kandidata koji će biti predložen Općoj skupštini UN-a, nakon prvog kruga izjašnjavanja smatram da moje šanse za izbor na ovu funkciju nisu realne. Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a te neću sudjelovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor.

Zahvaljujem svima koji su mi u ovom velikom i nadasve zanimljivom projektu pružali pomoć i podršku. Posebno zahvaljujem Vladi Zorana Milanovića koja me predložila te mojim kolegicama i kolegama iz Hrvatske narodne stranke koji su mi, kao i uvijek, pružali pametnu, konstruktivnu i djelotvornu potporu. Zahvaljujem gospodinu Tihomiru Oreškoviću koji mi je kao predsjednik Vlade jedini od tada aktualnog državnog vrha javno izrazio podršku. Razumjela sam to kao njegovo nastojanje da u jednoj krajnje bizarnoj situaciji barem donekle zaštiti dignitet Hrvatske.

Nadasve mi je drago da je Hrvatska imala svoju kandidatkinju u ovom, prvi put u povijesti, javnom prezentiranju kandidata za glavnog tajnika UN-a. Ja sam ovom procesu pristupila spremno, argumentirano i časno, a samo sudjelovanje za mene je bilo apsolutno fascinantno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju