Humanitarna akcija Zaklade Ana Rukavina (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Humanitarna akcija Zaklade Ana Rukavina (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Na akciji održanoj u srijedu u Velikoj Gorici Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 540 novih potencijalnih darivatelja.


Akcija se održala u vojarni Pukovnik Marko Živković gdje su se 44 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske pridružila Hrvatskom registru te u Goričkom klubu mladih gdje se čak 496 potencijalnih darivatelja pridružilo Hrvatskom registru kako bi pomogli oboljelim osobama, priopćili su iz Zaklade Ana Rukavina.

Ovu akciju upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina održala je u suradnji s gospodinom Danijelom Marušićem, djelatnicima vojarne Pukovnik Marko Živković i Goričkim klubom mladih, potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži malenom Ivanu Marušiću (3), ali i svim oboljelim osobama diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku "lijek je u nama". Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi je korak upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom jedanaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 56.339 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 80 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente, čime je 80 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.
 

Vezani članci Ilustracija Nema dovoljno krvi, poslan je hitni apel hrvatskim građanima: ''Smanjene su zalihe svih grupa, dođite svi!'' Foto: Zaklada Ana Rukavina Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Hrvatski registar u Zagrebu

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju