Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snježana Prijić Samaržija

Veliko priznanje francuskog predsjednika za rektoricu Sveučilišta u Rijeci: "Suradnje su nešto što nas čini boljima"

Aktualno Galerija Snježana Prijić Samardžija - 2 Snježana Prijić Samardžija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Snježana Prijić Samardžija - 1 Snježana Prijić Samardžija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Jusić Mezga Katarina Jusić Mezga Foto: DNEVNIK.hr +0 Snježana Prijić Samardžija - 3 Galerija 1/4 >>
Sveučilište u Rijeci slavi 50. obljetnicu osnutka. Tom prigodom u Palači šećera prestižno priznanje Viteza Nacionalnog reda za zasluge Francuske Republike dobit će rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija. Priznanje je to koje dodjeljuje francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Velika i značajna nagrada danas stiže u Rijeku. S njom ne stiže francuski predsjednik, ali dodjela bez obzira na to ne gubi na važnosti. Rektorica Snježana Prijić Samaržija ispričala je sve o ovom priznanju Katarini Jusić Mezgi.

"Priznanje stiže Sveučilištu za inteneziviranje suradnje s francuskom akademskom zajenicom, s institutima i sveučilištima u Parizu i Bordeauxu, ali općenito s kolegama u Francuskoj", pojasnila je rektorica.

Nije ovo jedino njeno priznanje, prošle je godine proglašena ženom godine u Hrvatskoj. Koliko je teško biti uspješna i prepoznata žena u Hrvatskoj?

Pročitajte i ovo Zoran Milanović inauguracija rektora "To je dovođenje rata u Hrvatsku": Milanović o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

"Vjerojatno već ovo pitanje govori koliko nas je malo i sasvim sigurno to govori o tome da napor i način na koji se penjemo i dobivamo nagrade je nešto drugačiji. Međutim s trudom i radom uvijek je isti recept. Otvorenost - to je put ka postignućima pa onda dolaze i nagrade", poručila je.

Od 2017. godine kada je stigla na čelo sveučilišta ono se podiglo na Europsku razinu. Za taj iskorak, prije svega je bila potrebna otvorenost.

"To je nešto bez čega ne možemo. Jedna ideja da su Europa i suradnje nešto što nas čini boljima, da je internacionalizacija nešto bez čega danas ne možemo. Puno rada i prisutnosti na stranim sveučilištima. Dakle otvaranje prema stranim prostorima. Formula je uvijek ista - izvrsnost, želja da nas bolje razumiju, ali i da mi bolje razumijemo."

Danas u Rijeku stiže i predsjednik Sveučilišta Sorbonne Nouvelle, oni postaju dio Europskog sveučilišta YUFE. Riječko je već u tom sustavu od 2019. - znači li to da smo po nečemu ispred francuskog velikana?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PITANJE ORGANIZACIJE Baketa pobrojio probleme sveučilišta i upozorio: ''Najlakše je reći treba više novca, ali nije sve u njemu''

"Ideja europskih sveučilišta je Macronova ideja i mi smo od početka bili posvećeni njoj. Velika je čast da nam danas dolazi rektor Sorbonne Nouvelle. To je i prilika da ga počastimo jer smo sve pripremili za jegov ulazak u YUFE i sretni smo da i francusko sveučilište ulazi u mlada sveučilišta za budućnost Europe.

Hvala na gostovanju u vijestima Nove TV. Dokaz je ovo da se trud, rad, upornost i strpljenje itekako isplati i prepoznaje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene