HDZ je sačuvao potporu, unatoč prijetnjama masovnim štrajkom liječnika i medicinskog osoblja. Sve ostale stranke bez većeg su rasta ili pada potpore.

Galerija


što građani misle o političkim strankama, pokazuju rezultati Crobarometra, redovitog istraživanja agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV. Važno je napomenuti da istraživanje ne obuhvaća posljednje događaje vezane za odustajanje od mirovinske reforme i prihvaćanje svih zahtjeva sindikalista.

HDZ stabilan, SDP blago pada, ali još nije opasno

Vezani članci Ranko Ostojić Ranko Ostojić pozvao sve koji nisu glasovali za HDZ da ga podrže i poručio: ''Oni koji su očekivali debakl SDP-a, prevarili su se'' Stranke na vlasti u županijama Žustra borba za pozicije šefova županija: "Ako netko tko uopće tu ne živi uspije u uvjeriti ljude da mu daju povjerenje, znači da ja nisam dobro radio posao"

HDZ drugi mjesec stabilno s potporom od 27,1 posto. Prošloga mjeseca zaustavio je višemjesečni pad, a sada su stabilni. SDP je na 20,3 posto potpore i možda bi se malo trebao zabrinuti, već treći mjesec malo po malo gubi potporu. Istina, sve to je još unutar statističke pogreške.

Lista Mislava Kolakušića je treća te može računati na 6,1 posto. Unutar izbornog praga je, također s manjom potporom u odnosu na mjesec prije, Most s 5,7 posto potpore.

Stranke koje i HDZ i SDP trebaju za vlast

Peto je mjesto čini se predodređeno za Stranku rada i solidarnosti Milana Bandića. Trenutačno uživa potporu od 4,2 posto. Odmah iza njih je Živi zid s 4 posto. A potom slijede ostali: HSS na 2,6 posto, a jednaku potporu ima i HSU. IDS je na 2,3 posto. Pernarova stranka je na 2 posto, baš kao i stranka PAMETNO. Listu stranaka ispod 2 posto predvodi HRAST, koji može računati na potporu od 1,6 posto birača. HNS kao manjinski partner HDZ-a je na 1,6 posto potpore.

Neovisni za Hrvatsku imaju potporu od 1,5 posto, a stranka Promijenimo Hrvatsku rujan je završila s potporom od 1,3 posto. Zelena lista osvaja 1,3 posto potpore. START je na 1,2 posto, a Abeceda demokracije na 1,1 posto. Stranke koje bilježe manje od 1 posto potpore birača zajedno osvajaju 3,8 posto. Zanimljivo, tamo su HSLS s 0,5 posto, HDSSB s 0,5 posto, Demokrati s 0,2 posto i GLAS s 0,1 posto. Neodlučnih birača je 7,3 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr